Ponderea întreprinderilor inovatoare a scăzut cu aproape patru puncte procentuale

Ponderea întreprinderilor inovatoare a scăzut cu aproape patru puncte procentuale
scris 29 iul 2022

Ponderea întreprinderilor inovatoare în total întreprinderi a scăzut, în România, cu 3,9 puncte procentuale, în perioada 2018 - 2020 față de intervalul 2016 - 2018, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În același timp, cifra de afaceri a întreprinderilor inovatoare numai de procese de afaceri a fost mai mare cu aproape un punct procentual decât ponderea cifrei de afaceri a întreprinderilor inovatoare bazate numai de produse, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Economia SUA s-a contractat din nou în ultimele trei luni, semnalând, neoficial, începutul unei recesiuni. Powell a transmis însă că nu crede că SUA se află în recesiune CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Economia SUA s-a contractat din nou în ultimele trei luni, semnalând, neoficial, începutul unei recesiuni. Powell a transmis însă că nu crede că SUA se află în recesiune
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit sursei citate, aproximativ un sfert din numărul total de salariați și-au desfășurat activitatea într-o întreprindere inovatoare.

Rezultatele cercetării statistice privind inovarea în întreprinderile din mediul de afaceri, în perioada 2018 - 2020, au evidențiat faptul că, din totalul de 27.196 de întreprinderi, un număr de 2.900 întreprinderi au desfășurat activități inovatoare, din care 2.750 sunt inovatori de succes, implementând cel puțin o inovație de produs și/sau proces de afaceri. Unul dintre principalii indicatori, ce caracterizează activitatea inovatoare, este raportul dintre întreprinderile inovatoare și numărul total de întreprinderi din populația statistică.

Pentru perioada 2018-2020, calculul acestui indicator arată că ponderea întreprinderilor inovatoare a fost de 10,7%, iar a întreprinderilor non-inovatoare de 89,3%.

Totodată, din totalul întreprinderilor, 4,4% au introdus sau implementat numai produse noi sau îmbunătățite semnificativ, în timp ce 3,1% dintre acestea au implementat numai procese de afaceri noi sau îmbunătățite semnificativ. Ponderea întreprinderilor care au avut atât inovații de produse, cât și inovații de procese de afaceri a fost de 2,6%.

În funcție de fiecare tip de inovație, din total întreprinderi, 7% au avut cu cel puțin o inovație de produs, iar 5,7% au raportat cu cel puțin o inovație de procese de afaceri. Din totalul întreprinderilor, 1,5% au fost întreprinderi cu activități de inovare nefinalizate sau abandonate.

Pe activități economice, întreprinderile din sectorul industriei au fost mai inovatoare, cu o pondere de 10,8% în total întreprinderi din industrie, iar cele din sectorul serviciilor au reprezentat 10,6% din total întreprinderi din servicii.

FOTO ​Kremlinul îl laudă pe Vladimir Putin că și-a schimbat ceasul elvețian cu unul patriotic CITEȘTE ȘI FOTO ​Kremlinul îl laudă pe Vladimir Putin că și-a schimbat ceasul elvețian cu unul patriotic

În activitățile economice ale sectorului industriei, industria prelucrătoare deține o pondere de 90,7%, restul activităților având ponderi mult mai mici: distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (5,5%), industria extractivă (2,5%), respectiv producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (1,3%).

De asemenea, în activitățile sectorului servicii, ponderea cea mai mare a întreprinderilor inovatoare, în total întreprinderi ale acestui sector, este deținută de comerțul cu ridicata - cu 39,4%, urmată de sectorul transport și depozitare (32,4%), informații și comunicații (13,2%), activități profesionale, științifice și tehnice (10,5%) și intermedieri financiare și asigurări (4,5%).

Datele INS relevă faptul că, în perioada 2018 - 2020, activitățile economice cele mai inovatoare, calculate după ponderea acestora în total întreprinderi din sectorul lor de activitate, au fost cele din: cercetare-dezvoltare (60,5%), activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale) - cu 39,7%, precum și fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (26,9%).

Raportat la perioada de referință, din totalul întreprinderilor inovatoare de produse, 66,1% au dezvoltat inovațiile în propria întreprindere, 23,8% din întreprinderi au introdus produse împreună cu alte întreprinderi, 18,1% le-au realizat prin adaptarea sau modificarea bunurilor sau serviciilor dezvoltate inițial de alte întreprinderi sau organizații și 7,4% au fost realizate în alte întreprinderi.

Totodată, din totalul întreprinderilor inovatoare de procese de afaceri, 81,9% și-au dezvoltat inovațiile de procese de afaceri în propria întreprindere, 25,6% au dezvoltat inovațiile împreună cu alte întreprinderi, 12,3% și-au implementat inovațiile prin adaptarea sau modificarea proceselor dezvoltate inițial în alte întreprinderi, iar 5,3% au avut inovații de procese de afaceri dezvoltate de alte întreprinderi.

La nivelul anului 2020, cifra de afaceri a întreprinderilor inovatoare a reprezentat 26,6% afacerile totale ale întreprinderilor. În același timp, În anul 2020, valoarea totală a cheltuielilor întreprinderilor inovatoare a fost de 5,166 miliarde lei, prețuri curente.

În perioada 2018-2020, aproape o treime (31,3%) din totalul întreprinderilor inovatoare au avut acorduri de cooperare în realizarea inovațiilor, iar o cooperare mai bună se observă în rândul întreprinderilor mari, cu o pondere de 39,7%.

Cele mai mari ponderi ale întreprinderilor inovatoare în totalul întreprinderilor din regiune, s-au înregistrat în regiunea București-Ilfov (20,4%) și regiunea Nord-Est (11,9%), iar cele mai scăzute ponderi au fost în regiunea Sud-Vest Oltenia (4%) și regiunea Sud-Est (3,7%). Aceeași ierarhie s-a păstrat și la nivel de IMM-uri inovatoare: în regiunea București-Ilfov (19,9%) și în regiunea Nord-Est (11,5%). Pe de altă parte, cele mai puține IMM-uri inovatoare au fost în regiunea Sud-Est (3,1%).

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
inovatoare