Jumătate din populația Poloniei are o părere proastă despre euro, iar ministrul polon de finanțe spune că Guvernul trebuie să facă mai multe calcule înainte de a decide aderarea la uniunea monetară, deoarece situația s-a schimbat în ultima perioadă.
La 11 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, Polonia, în prezent una dintre economiile cu cel mai rapid ritm de creștere de pe Vechiul Continent, este mult mai puțin entuziasmată de perspectiva aderării la zona euro.
"Balanța riscuri vs. beneficii s-a schimbat. În 2004, când Polonia a aderat la UE, puterea și maturitatea economiei poloneze în raport cu zona euro erau cu totul altele – pe atunci, (aderarea la zona euro – n.r.) părea o modalitate rapidă pentru atingerea statutului de economie dezvoltată", a declarat sâmbătă ministrul polon de finanțe, Mateusz Szczurek, relatează CNBC.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prezent la Reuninea miniștrilor de finanțe din UE de la Luxembourg, Szczurek a adăugat că autoritățile de la Varșovia trebuie să facă “mai multe calcule” asupra mutărilor din perioada următoare înainte să ia în considerare o posibilă aderare la zona euro.
Ritmul lent de creștere economică din zona euro, alături de multele crize care afectează state din regiune, precum Grecia, au diminuat entuziasmul polonezilor cu privire la o posibilă adoptare a euro.
Potrivit unui sondaj al firmei de cercetare TNS Poland, în iunie, 50% din populația Poloniei avea o părere proastă despre moneda unică europeană.
Dacă înainte cu ceva ani Polonia ar fi trebuit să mai îndeplinească unele cerințe pe partea de buget pentru a adera la euro, în prezent, zona euro este cea care ar trebui să progreseze pentru ca Polonia să se alăture celor 19 state din zonă și să renunțe la zlot, a precizat Szczurek pentru CNBC.
"În primul rând, după anii de criză din zona euro, regiunea are nevoie de un mecanism să contrabalanseze lipsa flexibilității ratelor dobânzilor și a cursului de schimb. Asta înseamnă mai mult spațiu de manevră fiscală în vederea reducerii datoriei publice și a deficitului pentru a putea reacțina la schimbările din mediul de afaceri, care nu sunt simetrice în regiune", a spus Szczurek.
Produsul intern brut al Poloniei a crescut anul trecut cu 3,4%, iar prognoza Comisiei Europene indică un avans similar în 2015, comparativ cu estimarea privind o creștere economică de doar 1,5% în statele din zona euro.