Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care obligă marile magazine să vândă în proporție de 51% alimente din producția internă. Profit.ro prezintă date oficiale care arată în ce măsură producătorii din România pot îndeplini noua obligație.
Proiectul legislativ a fost adoptat la începutul lunii iunie de Parlament, iar președintele Iohannis a promulgat legea luni, în ciuda opoziției marilor lanțuri comerciale. Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) se opune măsurii și consideră că propunerea legislativă ar restrânge libertatea consumatorilor de a alege cele mai bune produse la prețuri competitive.
Potrivit noii legi, "comercianții persoane juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare au obligația ca, pentru categoriile: carne, legume și fructe, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. Prin excepție, în lunile de iarnă, decembrie-februarie legumele și fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianților menționați".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un document oficial, redactat recent de autorități și prezentat acum de Profit.ro, arată că Guvernul a analizat producția din agricultura României comparativ cu producția din celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE), începând cu 2007, când România a aderat la UE, și până în 2015, iar în unele cazuri chiar și pentru perioada dinaintea aderării. Cifrele au în vedere Uniunea Europeană cu 27 de state, deoarece Croația a aderat abia în iulie 2013.
România este al 7-lea producător de grâu și al 2-lea de porumb în UE
Conform acestei analize, rezultă că, pentru perioada 2007-2015, în medie, România a produs circa 5,58% din producția totală de cereale a UE, ocupând locul al 7-lea între statele membre, cu o producție totală medie de cereale de aproximativ 16,85 milioane tone.
La producția de cereale, România se remarcă atât la cea de grâu, unde ocupă tot locul al 7-lea în UE, cu o producție totală medie în perioada amintită de 6,27 milioane de tone, dar și la cea de porumb, în cazul căreia ocupă locul al 2-lea, cu aproape 8,7 milioane tone ca producție totală medie.
CITEȘTE ȘI Raport dur al SUA: Corupția rămâne endemică în România, guvernanța corporativă este întâmplătoare, practica OUG continuăPotrivit analizelor oficiale, România are rezultate bune și pentru alte culturi, din producția totală medie a UE, în perioada 2007-2015.
La producția de legume, România ocupă locul al 8-lea
Astfel, la legume, în perioada 2007-2015, România a avut o producție totală medie de circa 2,3 milioane tone.
România ocupă totodată locul al doilea la producția de floarea-soarelui, cu o producție totală medie în aceeași perioadă, de aproape 1,5 milioane tone. Același loc al doilea în UE îl reprezintă producția de soia, cu 148.000 tone.
Este ocupat și locul al 9-lea la producția de leguminoase pentru boabe, cu 63.000 tone, dar și locul al 6-lea la rapiță, cu o producție medie totală de 678.000 tone, de la data aderării.
La producția zootehnică, România ocupă locuri între 4 și 18
Media ultimilor zece ani, 2006-2015, arată că România ocupă locul al 13-lea la numărul de animale sacrificate în abatoare, cu circa 443.000 de capete. La sacrificări de bovine în abatoare, cu 81.000 tone, este ocupat locul al 15-lea.
În perioada celor 10 ani, însă, media pentru numărul de animale vii la bovine, de 2,3 milioane de capete, plasează România pe locul al 10-lea în UE.
CITEȘTE ȘI Guvernul a tăiat jumătate din bugetul rezervat femeilor care vor să deschidă o mică afacereÎn același interval, România se situează pe locul al 9-lea, cu aproape 5,7 milioane de capete, la populația de suine și pe locul al 4-lea, cu 8,8 milioane de capete, în cazul ovinelor.
Locuri între 8 și 11, la producția de lapte
Media ultimilor zece ani arată că România se află pe locul al 8-lea la producția de lapte de oaie, cu o producție medie colectată de aproape 15.500 tone.
La cantitatea de lapte de capră colectată, România se situează pe locul al 11-lea, cu circa 5.500 tone, în timp ce la producția de lapte țara noastră ocupă locul al 18-lea, cu o medie care se apropie de 1 milion de tone.