Poate fi aplicată Legea cu 51% alimente locale? Ce locuri ocupă România în UE la producția agricolă

Poate fi aplicată Legea cu 51% alimente locale? Ce locuri ocupă România în UE la producția agricolă
scris 11 iul 2016

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care obligă marile magazine să vândă în proporție de 51% alimente din producția internă. Profit.ro prezintă date oficiale care arată în ce măsură producătorii din România pot îndeplini noua obligație.

Proiectul legislativ a fost adoptat la începutul lunii iunie de Parlament, iar președintele Iohannis a promulgat legea luni, în ciuda opoziției marilor lanțuri comerciale. Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) se opune măsurii și consideră că propunerea legislativă ar restrânge libertatea consumatorilor de a alege cele mai bune produse la prețuri competitive.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit noii legi, "comercianții persoane juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare au obligația ca, pentru categoriile: carne, legume și fructe, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. Prin excepție, în lunile de iarnă, decembrie-februarie legumele și fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianților menționați".  

DOCUMENT BNR se opune, la Guvern, proiectului privind contractele de credit oferite consumatorilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT BNR se opune, la Guvern, proiectului privind contractele de credit oferite consumatorilor

Un document oficial, redactat recent de autorități și prezentat acum de Profit.ro, arată că Guvernul a analizat producția din agricultura României comparativ cu producția din celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE), începând cu 2007, când România a aderat la UE, și până în 2015, iar în unele cazuri chiar și pentru perioada dinaintea aderării. Cifrele au în vedere Uniunea Europeană cu 27 de state, deoarece Croația a aderat abia în iulie 2013.

România este al 7-lea producător de grâu și al 2-lea de porumb în UE

Conform acestei analize, rezultă că, pentru perioada 2007-2015, în medie, România a produs circa 5,58% din producția totală de cereale a UE, ocupând locul al 7-lea între statele membre, cu o producție totală medie de cereale de aproximativ 16,85 milioane tone.

La producția de cereale, România se remarcă atât la cea de grâu, unde ocupă tot locul al 7-lea în UE, cu o producție totală medie în perioada amintită de 6,27 milioane de tone, dar și la cea de porumb, în cazul căreia ocupă locul al 2-lea, cu aproape 8,7 milioane tone ca producție totală medie.

Raport dur al SUA: Corupția rămâne endemică în România, guvernanța corporativă este întâmplătoare, practica OUG continuă CITEȘTE ȘI Raport dur al SUA: Corupția rămâne endemică în România, guvernanța corporativă este întâmplătoare, practica OUG continuă

Potrivit analizelor oficiale, România are rezultate bune și pentru alte culturi, din producția totală medie a UE, în perioada 2007-2015.

La producția de legume, România ocupă locul al 8-lea

Astfel, la legume, în perioada 2007-2015, România a avut o producție totală medie de circa 2,3 milioane tone.

România ocupă totodată locul al doilea la producția de floarea-soarelui, cu o producție totală medie în aceeași perioadă, de aproape 1,5 milioane tone. Același loc al doilea în UE îl reprezintă producția de soia, cu 148.000 tone.

Este ocupat și locul al 9-lea la producția de leguminoase pentru boabe, cu 63.000 tone, dar și locul al 6-lea la rapiță, cu o producție medie totală de 678.000 tone, de la data aderării.

La producția zootehnică, România ocupă locuri între 4 și 18

Media ultimilor zece ani, 2006-2015, arată că România ocupă locul al 13-lea la numărul de animale sacrificate în abatoare, cu circa 443.000 de capete. La sacrificări de bovine în abatoare, cu 81.000 tone, este ocupat locul al 15-lea.

În perioada celor 10 ani, însă, media pentru numărul de animale vii la bovine, de 2,3 milioane de capete, plasează România pe locul al 10-lea în UE.

Guvernul a tăiat jumătate din bugetul rezervat femeilor care vor să deschidă o mică afacere CITEȘTE ȘI Guvernul a tăiat jumătate din bugetul rezervat femeilor care vor să deschidă o mică afacere

În același interval, România se situează pe locul al 9-lea, cu aproape 5,7 milioane de capete, la populația de suine și pe locul al 4-lea, cu 8,8 milioane de capete, în cazul ovinelor.

Locuri între 8 și 11, la producția de lapte

Media ultimilor zece ani arată că România se află pe locul al 8-lea la producția de lapte de oaie, cu o producție medie colectată de aproape 15.500 tone.

La cantitatea de lapte de capră colectată, România se situează pe locul al 11-lea, cu circa 5.500 tone, în timp ce la producția de lapte țara noastră ocupă locul al 18-lea, cu o medie care se apropie de 1 milion de tone.

viewscnt
Afla mai multe despre
51%
alimente locale
productia agricola
ue
romania
loc
grau
porumb
lapte
bovine
ovine
suine