Majorarea pensiilor cu 40% a fost votată de parlamentari. Liderul deputaților PNL Florin Roman a anunțat că, în cazul în care proiectele de lege care aprobă rectificarea bugetară vor fi adoptate de Parlament, acestea vor fi atacate la CCR. Grupurile deputaților și senatorilor UDMR vor vota pentru majorarea pensiilor cu 40%, pentru a rămâne „consecvenți”. Senatorul USR George Dircă a precizat că USR va vota împotriva adoptării inițiativelor legislative. Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a acuzat PSD de cinism. În replică, liderul deputaților PSD Alfred Simonis a spus că PNL ne ține acum morală, deși Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe bugetul de stat. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE va vota pentru creșterea pensiilor cu 40%.
Într-un Monitor Zona Euro publicat de pe siteul BNR, coordonat de academicianul Daniel Dăianu, autorii au avertizat într-un raport recent că o majorare a pensiilor cu 40% va agrava situația bugetului public, deja afectat de politicile din trecut, ridicând deficitul bugetar la 40%. "Un risc sistemic mare este posibil prin agravare stării bugetului public, a finanțelor publice, destabilizarea economiei dacă se majorează punctul de pensie cu 40%, ceea ce ar duce la o creștere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB. Am avea o reacție a piețelor financiare ce ar putea afecta grav economia, îngreunând revenirea în 2021. În loc de o corecție macroeconomică ordonată, pe mai mulți ani, am fi obligați la o corecție dezordonată, foarte costisitoare economic și social”, se arată în raportul publicat pe siteul BNR.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Redăm dezbaterile din plenul reunit al Parlamentului pe tema rectificării bugetare, relatate de News.ro:
Liderul deputaților PNL Florin Roman: Cred că prin decizia pe care a avut-o PSD azi de a se opune retrimiterii la comisii, în condițiile în care colegul Andronache a prezentat viciile de fond semnalate, sunt consternat de fpatul că înainte cu câteva zile de alegerile locale ați luat decizia care aruncă în aer României. Numele tău PSD e iresponsabilitate. Doriți să transformați România în Grecia, iar apoi să spuneți că de vină sunt liberalii. E un demers politic care nu ține cont de faptul că România e în pandemia, de faptul că am avut cheltuieli enorme pe pandemia sanitară, având în vedere că dvs ați lăsat depozitele cu zero stocuri și medicamente și faptul că aruncați România pe marginea prăpastiei doar pentru a obține câteva voturi în plus. Ați demonstrat că nu vă pasă de România, de oameni, de viitorul acestei țări, și sunt convins că românii vor plăti nota la alegerile locale și la alegerile parlamentare. Vom ataca la CCR cele două proiecte de rectificare a bugetului de stat și a bugetului de asigurări sociale și vom face tot ceea ce ține de noi pentru ca România să scape de PSD și duminică românii vor vota PNL pentru a scăpa de PSD.
Senatorul USR George Dircă: Proiectul de rectificare bugetară trimis de guvern a fost înțesat cu amendamente de o majoritate toxică a PSD-ALDE. Iar amendamentele depuse nu face altceva decât să arunce țara în criză. Prin urmare, grupurile USR nu vor vota rectificarea bugetară în forma amendată de PSD și de ALDE.
Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu: Deci nu e criză ca să știu și eu ce îi spun copilului când mă duc acasă.
Liderul senatorilor UDMR Attila-Zoltan Cseke: Atât investitorii străini, cât și întreprinderile mici și mijlocii suferă din cauza lipsei proiectelor pe termen mediu și lung. Miza de azi e majorarea pensiilor cu 40%, așa cum s-a stabilit printr-un act normativ adoptat de Parlament, chiar dacă azi situația e mult diferită de situația bugetară de atunci. Deci miza votului nostru de azi e respectarea celor două principii – a consecvenței și a predictibilității. Noi cele două grupuri UDMR din Senat și Camera Deputaților vom fi consecvenți și vom susține majorarea pensiilor cu 40%. Punctul de pensie trebuie majorat așa cum prevede legea. Suntem conștienți de provocările crizei aduse de pandemie, suntem conștienți că situația bugetară e mult diferită, dar trebuie să căutăm și să găsim soluții împreună.Cîțu – Nu îmi vine să cred că suntem azi iar aici și discutăm din nou acest lucru. M-am uitat la rapoarte, ca senator și apoi ca ministru și am văzut că raportul comun al celor două comisii nu există nici acum o sursă de finanțare de unde să vină această creștere a punctului de pensie. Am zis că poate era în legea originară și acolo se arată pentru anul acest trebuie alocate 248 miliarde lei și 58 miliarde lei pentru anul viitor, dacă punctul de pensie ar fi majorat cu 40%. Legea a fost făcută fără surse de finanțare. Totuși am reușit să face o creștere a punctului de pensie și am reușit să creștem și alocațiile cu 20%, chiar dacă și acolo nu a fost trecută nicio sursă de finanțare. Aș vrea să mergem la documentul prezentat de ministrul de Finanțe în Guvernul Dăncilă, după întâlnirea cu FMI, care arată că această creștere se poate face pe reducerea drastică a investițiilor publice. Ne vom opune și garantăm românilor că nu vom arunca țara în aer.
Senatorul PNL Florin Cîțu: Nu îmi vine să cred că suntem astăzi iar aici și discutăm din nou acest lucru. M-am uitat la rapoarte, ca senator și apoi ca ministru de Finanțe și am văzut că raportul comun al celor două comisii nu există nici acum o sursă de finanțare de unde să vină această creștere a punctului de pensie. Am zis că poate era în legea originară și acolo se arată pentru anul acest trebuie alocate 248 miliarde lei și 58 miliarde lei pentru anul viitor, dacă punctul de pensie ar fi majorat cu 40%. Legea a fost făcută fără surse de finanțare. Totuși am reușit să face o creștere a punctului de pensie și am reușit să creștem și alocațiile cu 20%, chiar dacă și acolo nu a fost trecută nicio sursă de finanțare. Aș vrea să mergem la documentul prezentat de ministrul de Finanțe în Guvernul Dăncilă, după întâlnirea cu FMI, care arată că această creștere se poate face pe reducerea drastică a investițiilor publice. Ne vom opune și garantăm românilor că nu vom arunca țara în aer.
Liderul deputaților PSD Alfred Simonis: Dezbaterea de azi a început cu mai multe afirmații făcute de viceliderul grupului PNL și am înțeles de acolo că pentru a amenda un buget de stat ai nevoie de un dosar întreg. Ne spune un partid care a făcut amendamente anii trecuți, fără să aibă un dosar și care a avut un Guvern care a venit cu asumarea răspunderii pe buget. Ăștia ne țin morală. Pur și simplu v-ați luat la trântă cu bătrânii noștri. Ludovic Orban ne anunță cum dă bătălie după bătălie pentru a nu majora pensiile cu 40%. Bătrânii României, oameni care au muncit pe brânci pentru ca această țară se existe în forma în care este astăzi, au nevoie de apreciere, de dragoste și recunoștință. Voi vreți să îi lăsați să se descurce singuri într-o epocă în care este din ce în ce mai greu să te descurci singur. În alte societăți bătrânii sunt venerați, apreciați, sunt îngrijiți de generațiile de tineri. Voi vreți să îi lăsați să se descurce singuri. Zilele trecute premierul Orban întreba un bătrân în scaunul cu rotile ce viteză prinde scaunul cu rotile. E dovada de cinism. Cum să îi pese de oamenii care suferă un guvern plin de cinism. Opriți-vă din furat, dacă vreți să aveți bani. Opriți-vă din tunuri și veți avea bani. E foarte simplu. PSD va face ceea ce a demonstrat mereu că se va ține de cuvânt. Cine nu susține în Parlament această lege și vom trage concluziile, pentru că legea va trece azi de Parlament și veți fi obligați să majorați pensiile cu 40%, dar la finalul zilei vedem ce face PMP și celelalte grupuri parlamentare. E important să vedem cine nu susține, doar așa pentru a calcula la final, pentru că legea va trece și pensiile vor fi majorate.
Senatorul ALDE Călin Popescu Tăriceanu: I-aș ruga pe Iohannis, Orban și Cîțu să încerce să trăiască cu 1.000 lei pe lună cât au mulți pensionari și să ne spună cât au rezistat – 3, 4 zile. Mi se pare degradant acest dispreț față de pensionari. Nu vom avea nicio ezitare să votăm pentru majorarea pensiilor cu 40%”.