Piața de fuziuni și achiziții din România este în continuare dominată de tranzacții de dimensiuni mici sau medii, însă ultimele luni au adus la final câteva tranzacții strategice care au implicat afaceri antreprenoriale și jucători globali. Aceștia din urmă sunt fie atrași de potențialul pieței locale, fie caută să își stabilească în România un capăt de pod către restul Europei, a declarat Nadia Badea, Partener Clifford Chance Badea.
”Un segment foarte dinamic este cel al fondurilor străine de private equity, cu câteva tranzacții importante încheiate în 2015. În continuare, jucătorii de calibru din această industrie sunt absenți din România, însă urmăresc cu atenție evoluția mediului de afaceri local, în așteptarea acelor oportunități ce corespund criteriilor lor investiționale, la nivel de amploare și potențial. 2015 a continuat tendința de consolidare a sectorului financiar-bancar din România, în paralel cu reactivarea pieței imobiliare. Apetitul rămâne ridicat pentru investiții în sectorul medical și farmaceutic, agricultură, tehnologie, media și telecomunicații, petrol și gaze, precum și bunuri de consum”, apreciază Badea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Portofoliul echipei corporate M&A din București a Clifford Chance Badea include în 2015 tranzacții precum asistența acordată Nidera, o companie cu activități în domeniul agricol și trader de mărfuri la nivel global, în legătură cu preluarea integrală a United Shipping Agency (USA). Echipa a acordat asistență și fondului regional de private equity Abris Capital Partners, care a intrat în actionariatul grupului de companii Pehart, principalul producător de hârtie tissue din România, exportator în regiune, precum și companiei cehe CTP, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și administratori de parcuri industriale din Europa Centrală și de Est, la preluarea parcurilor logistice Mercury Logistics Park, Cefin Arad și Deva Logistic Park.
La nivel glbal, 2015 a fost un an important pentru piața de fuziuni și achiziții, cu un volum total al tranzacțiilor anunțate până acum de peste 4.280 miliarde de dolari, potrivit celui mai recent raport Clifford Chance - Tendințe Globale în M&A.
Valoarea globală a tranzacțiilor a atins un nivel record, 2015 conturându-se ca fiind cel mai important an din istoria acestei piețe. Acest rezultat istoric are la bază o serie de mega-tranzacții cu valori foarte mari, dar datele indică o scădere în volum în a doua jumătate a anului.
Până în prezent, tranzacțiile din America de Nord au acoperit peste jumătate din activitatea globală de M&A (după valoarea tranzacțiilor). Pe acest continent, volumul a urcat cu 58% de la an la an, atingând până în acest moment al anului 2.200 miliarde de dolari.
Criza financiară a inhibat până acum companiile americane în ceea ce privește realizarea unor tranzacții de mare amploare, însă în acest moment lipsa de acțiune este percepută ca fiind mai riscantă decât decizia de a profita de oportunitățile ce apar. Condițiile financiare favorabile, precum și excesul de lichiditate ce nu poate fi repatriat fără evitarea unor consecințe fiscale nefavorabile, vin să susțină acest val de mega-fuziuni și achiziții realizate de companiile americane, atât pe teritoriul Statelor Unite, cât și peste hotare, cu precădere în Europa.