Perspective: Consiliul Concurenței va declanșa noi investigații, iar amenzile vor crește. În ce domenii vor fi controale

Perspective: Consiliul Concurenței va declanșa noi investigații, iar amenzile vor crește. În ce domenii vor fi controale
scris 21 feb 2017

Tendința prelevării datelor la nivelul firmelor de către Consiliul Concurenței va continua în acest an, fiind de așteptat ca procentul în care astfel de operațiuni vor fi efectuate să crească, ceea ce va genera o nevoie suplimentară de pregătire și conformare pentru societățile care sunt susceptibile de astfel de controale de concurență, inclusiv în zona persoanelor responsabile de domeniul IT. Sunt de așteptat investigații noi în industrie, energie, bănci și magazine.

În același timp, numărul inspecțiilor inopinate este estimat să scadă în varianta cea mai probabilă, analizată de casa de avocatură PeliFilip.

Urmărește-ne și pe Google News

Datele relevă că există o tendință de creștere a numărului de investigații, raportat la ultima perioadă de activitate:

- În 2014 – au fost declanșate 9 investigații noi;
- În 2015 –  au fost declanșate 13 investigații noi;
- În 2016 – au fost declanșate 12 investigații noi.

Pentru acest an, avocații se așteaptă la o creștere a numărului de sesizări și plângeri, deoarece tot mai multe firme se îndreaptă către autoritatea de concurență atunci când consideră că au fost restricționate într-o anumită activitate. Această abordare are însă și o latură negativă atunci când dispute pur comerciale sunt prezentate autorității de concurență drept încălcări. Numărul crescut de plângeri și sesizări va genera și o creștere (10 – 15 %) a numărului de investigații noi declanșate de Consiliul Concurenței.

Controale Antifraudă în Luna Cadourilor: Cum se desfășoară, ce drepturi și ce obligații au firmele CITEȘTE ȘI Controale Antifraudă în Luna Cadourilor: Cum se desfășoară, ce drepturi și ce obligații au firmele

În 2017 sunt de așteptat investigații noi de cunoaștere a pieței în zona de industrie și energie, în segmentul bancar, precum și în zona de comerț alimentar și este de așteptat să fie publicate rezultatele investigațiilor sectoriale declanșate în anul 2016 (cel mai probabil rezultate preliminare). Investigațiile sectoriale pot genera investigații privind posibile încălcări ale legii concurenței.

Sancțiuni

Sistemul sancționator aplicabil în România în materie de concurență permite sancțiuni de până la 10 % din cifra de afaceri din anul anterior sancțiunii. În anul 2016, Consiliul Concurenței a aplicat amenzi în sumă de 68.438.985,74 lei (15,20 milioane de euro).

La ce să ne așteptăm în 2017: Este de așteptat ca valoarea sancțiunilor să crească în anul 2017 în măsura în care o serie de investigații în curs vor fi finalizate. Nivelul sancțiunilor va avea în vedere și dimensiunea cifrei de afaceri a agenților economici vizați (este posibil ca numărul de cazuri finalizate să fie mai mic decât în anul 2016, dar sancțiunile să crească în funcție de cifra de afaceri a agenților implicați).

Concentrările economice

Anul 2016 a fost unul foarte bun pentru operațiunile de fuziuni și achiziții. Consiliul Concurenței a analizat 59 de concentrări economice (față de numai 35 în anul 2015 și 42 în anul 2014).

Mărturii din infernul Fiscului: Popriri pentru datorii fictive, plăți dublate, inspectori care lucrează în lumi paralele CITEȘTE ȘI Mărturii din infernul Fiscului: Popriri pentru datorii fictive, plăți dublate, inspectori care lucrează în lumi paralele

La ce să ne așteptăm în 2017: Este de așteptat ca numărul de operațiuni analizate de către Consilul Concurenței să scadă în anul 2017, fără însă a ajunge la nivelul din anul 2015. Această tendință este preconizată ca urmare a faptului că în acest an investitorii par a manifesta prudență în privința activităților din România, precum și ca urmare a faptului că operațiunile de dimensiuni mai mici vor crește (acestea nefiind supuse controlului Consiliului Concurenței, neîndeplinind condiția  pragului de cifră de afaceri).

Atacarea deciziilor Consiliului Concurenței

În anul 2016 s-a inregistrat o reducere ușoară de 4,5% față de anul 2015 a dosarelor în care autoritatea de concurență a avut calitate procesuală.

La ce să ne așteptăm în 2017: Aceasta tendință este de așteptat să continue și în anul 2017, dar nu ca urmare a scăderii apetitului de contestare al părților investigate, ci în special ca urmare a creșterii numărului de cazuri în care părțile investigate au apelat la procedura recunoașterii încălcării.

viewscnt
Afla mai multe despre
concurenta
controale
firme