Perioada de rambursare a creditelor de producție acordate de la buget cineaștilor va fi dublată, până la 20 de ani

Perioada de rambursare a creditelor de producție acordate de la buget cineaștilor va fi dublată, până la 20 de ani
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 13 sep 2017

Cineaștii care câștigă finanțare din partea Centrului Național al Cinematografiei vor putea să ramburseze pe o perioadă de până la 20 de ani creditele directe acordate pentru producția  proiectelor selectate, prevede un proiect de ordonanță de urgență.

În prezent, creditul direct pentru producție și creditul pentru dezvoltare de proiecte de film se acordă pe baza unui contract încheiat între Centrului Național al Cinematografiei și persoana fizică sau juridică autorizată ca atare, care l-a solicitat în urma câștigării unui concurs de proiecte.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest credit se rambursează Centrului Național al Cinematografiei din veniturile obținute de beneficiarul creditului, exclusiv prin valorificarea filmului realizat cu acest credit.

Legislația prevede că rambursarea se face începând de la primul leu încasat, procentual, din toate veniturile realizate de filmul care a obținut creditarea, din toate formele de exploatare audiovizuală, cinematograf, video, televiziune, piața internă sau cea internațională, procentul de rambursare fiind egal cu procentul de creditare a proiectului respectiv de către Centrul Național al Cinematografiei.

Comercianții scapă de plata unei cote din vânzarea filmelor interzise minorilor. Guvernul extinde însă o taxă percepută firmelor cu activitate la obiective istorice CITEȘTE ȘI Comercianții scapă de plata unei cote din vânzarea filmelor interzise minorilor. Guvernul extinde însă o taxă percepută firmelor cu activitate la obiective istorice

Acum durata de rambursare a creditului direct pentru producție este de 10 ani, însă proiectul de ordonanță extinde termenul până la 20 de ani.

”Prin prelungirea termenului de rambursare de la 10 la 20 de ani se preconizează o mai bună colectare a sumelor nerambursate, prin continuarea exploatării filmului de către producător, dată fiind capacitatea financiară și administrativă a producătorilor de film de a-și exploata propriile producții în condițiile cele mai bune, prin distribuția internațională, mai ales că în ultimii 3-4 ani au apărut noi medii de exploatare – platforme VOD, internet etc. Menționăm că, CNC nu este agent economic, iar după expirarea perioadei de rambursare de 10 ani acesta încheie, pentru filmele asupra cărora preia dreptul de difuzare, contracte de distribuție cu agenți economici specializați”, este explicația măsurii.

Furnizorul de televiziune prin cablu SAT 2002 a intrat pe piața de energie, cumpărând acțiuni la o firmă lansată în urmă cu 2 ani CITEȘTE ȘI Furnizorul de televiziune prin cablu SAT 2002 a intrat pe piața de energie, cumpărând acțiuni la o firmă lansată în urmă cu 2 ani

Un alt argument invocat este că există extrem de puține filme pentru care costurile de producție au fost recuperate, iar acest lucru s-a întâmplat în mai bine de 25 de ani de la premiera producției cinematografice. În același timp, distribuția scurt-metrajelor și a filmelor documentare este dificilă, potrivit autorităților. 

Proiectul extinde totodată categoria filmelor care pot beneficia de finanțare, incluzând și secțiunea filmelor de ficțiune de lung sau scurt metraj tematică, pe lângă secțiunile filmelor de ficțiune de lung sau scurt metraj, filmelor documentare și filmelor de animație. 

viewscnt
Afla mai multe despre
filme
cinematopgrafie
cineasti
credit
rambrusare
productie
ordonanta
proiect