RA-APPS va ceda primăriei Capitalei cota sa parte din clădirea cunoscută sub numele ”Blocul Rosenthal”, construită de BNR în anii 30 și utilizată în anii 90 ca sediu al Bancorex. Transferul are drept scop reabilitarea clădirii de către primărie, care trebuie să dea o nouă destinație imobilului în cel mult 3 ani, altfel RA-APPS va relua în administrare imobilul.
Guvernul discută, în ședința de joi, un proiect de hotărâre privind transferul, conform solicitării Primăriei Generale a Municipiului București.
Blocul Rosenthal a fost construit în anul 1938 de către BNR, fiind sediul casei de pensii a angajaților băncii. Numele popular ”Blocul Rosenthal” i-a fost de bucureșteni pentru că pe locul imobilului funcționase magazinul celebrei firme de porțelan Rosenthal.
După 1990 blocul a fost transferat succesiv Bancorex, Direcției Generale a Vămilor, Regiei Autonome ”Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS), iar din 2005 aparține primăriei Capitalei.
Dacă în trecut clădirea a funcționat ca un club destinat angajaților BNR, în prezent este practic o clădire părăsită, vandalizată și în pericol de prăbușire.
Imobilul în cauză a fost expertizat tehnic în anul 2011 de către S.C. Proiect București Grup Consultantă Imobiliare SA și încadrat în clasa II de risc seismic – Rs2.
Interior Bloc Rosenthal, sursa foto vice.com
Conform hotărârii aprobate de Guvern, partea din clădire în suprafață de 179,73 mp, aflată în administrarea RA-APPS nu poate fi exploatată din cauza situației generale a construcției.
Interior Bloc Rosenthal, sursa foto vice.com
”În vederea consolidării întregii construcții și pentru realizarea unor obiective de interes public de către Municipiul București, este necesar ca aceasta sa aibă un unic administrator pentru finalizarea cu celeritate a lucrărilor de consolidare și punere în funcțiune. Întrucât Municipiul București deține cea mai mare parte din construcție, demersurile necesare reabilitării și punerii în funcțiune, în condiții optime, precum și întreținerea ulterioară a acesteia se pot realiza mai eficient sub administrarea Consiliului General al Municipiului București”, arată Guvernul.
Transferul imobilului va avea loc în cel mult o lună de zile de la aprobarea hotărârii, dar Guvernul impune însă primăriei ca reabilitarea și punerea în circuitul public a clădirii să aibă loc în cel mult 3 ani.
CITEȘTE ȘI Autoritățile și companiile de stat din energie ar putea lăsa cetățenii să aștepte și 2 luni pentru soluționarea unei reclamații. Motivul: ”aspecte foarte complexe””Dacă în termen de 3 ani de la data preluării imobilului (...) nu se realizează obiective de interes public, acesta revine în domeniul public al statului și administrarea Regiei Autonome ”Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, stabilește hotărârea de Guvern.
Primăria nu a precizat deocamdată ce scop ar urma să dea clădirii, însă a stârnit protestele organizațiilor pentru protecția monumetelor istorice, în primăvara, când angajații primăriei au considerat că dând cu var pe pereții Blocului Rosenthal îmbunătățesc aspectul acestuia.