Situația economică a zonei euro se va îmbunătăți treptat în acest an, în timp ce dinamica economiei românești se va reduce la 2,7%, arată analiștii OTP Asset Management. Economia se află și sub presiunea vulnerabilităților create de politica fiscală, care a devenit “un factor de risc major”, mai ales dacă vor apărea șocuri externe.
Creșterea economică a României s-ar putea reduce de la un nivel estimat de 3,8% în 2019 la 2,7% în 2020, întrucât se așteaptă ca politica fiscală să se înăsprească în conformitate cu intenția pe termen lung a guvernului PNL de a ajunge la un deficit de 3%, arată un raport al OTP Asset Management, al șaselea cel mai important administrator de fonduri de investiții din România, analizat de Profit.ro.
Analiștii OTP se așteaptă la un consum în scădere, pe fondul unor mai mici de salarii și a unei scăderi a angajărilor în sectorul public, dar și a încetinirii creșterii exporturilor. Consumul ar urma să crească din nou după majorarea pensiilor anunțată pentru septembrie 2020. Rata șomajului ar urma să crească de la 3,9% la 4,9%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Politica fiscală a devenit un factor de risc major al economiei românești, o problemă care va rămâne pe tapet pe parcursul următoarei perioade de timp. Credibilitatea și succesul consolidării fiscale vor determina dacă presiunea asupra cursului de schimb EUR/RON și a curbei randamentelor se va menține în viitor”, se arată în raport.
OTP estimează că leul se va deprecia la 4,9 unități/euro la finele anului.
Guvernul are o țintă de deficit de 3,6% din produsul intern brut în acest an, după ce în 2019 a surprins negativ piețele cu o rectificare a deficitului la 4,4% din PIB pe final de an.
OTP se așteaptă la depășirea țintei de deficit pentru acest an, având în vedere calendarul electoral încărcat – alegeri locale și parlamentare -, care va dilua ambiția de consolidare fiscală.
“Dacă rezultatele fiscale dezamăgesc, presiunile ar putea crește rapid. Important de reținut este, de asemenea, că economia românească în forma sa actuală este vulnerabilă la șocurile externe negative. De exemplu, o încetinire ciclică a economiei europene ar putea duce la ieșiri de capital, o slăbire mai accentuată a leului, obligând guvernul și BNR să înăsprească condițiile, împingând creșterea economică spre zero sau chiar sub zero”, avertizează analiștii OTP.
Banca Națională a României ar urma să mențină dobânda cheie la 2,5%, nivel la care se află de la începutul lui 2018, iar inflația ar urma să fie de 3%, după ce în 2019 a încheiat la 4%, în afara țintei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un polonez cu puternice legături cu China cumpără combinate metalurgice românești insolvente sau falimentare deținute de rușiMediul extern ar trebui să se îmbunătățească în acest an, cu o revenire a situației economice din zona euro, după un an 2019 slab.
OTP consideră că acțiunile românești sunt în continuare ieftine din punct de vedere al nivelului indicatorilor financiari, chiar dacă anul trecut bursa a înregistrat o creștere foarte bună a indicelui BET cu peste 30%, în condițiile în care indicatorul P/E ratio (Price to Earnings Ratio) nici măcar nu și-a depășit media multi-anuală.
Printre riscurile semnificative care ar putea afecta piețele financiare, OTP menționează războiul comercial și creșterea economică globală, evoluțiile politice din SUA și Europa (alegerile prezidențiale din SUA), creșterea continuă a inegalității sociale și mișcările populiste și cnflictele armate și războaiele înghețate.