Liderul PNL Ludovic Orban susține că alianța PSD- ALDE ”acționează parcă după un plan elaborat de inamici ai României cu scopul de a pune pe butuci economia României”. Orban afirmă că înființarea Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare este o ”megaescrocherie” prin care se urmărește punerea sub control politic a celor mai profitable companii.
”Guvernele PSD- ALDE acționează parcă după un plan elaborat de inamici ai României cu scopul de a pune pe butuci economia României. Blocarea proiectelor mari de infrastructură de transport, blocarea investițiilor publice, distrugerea sistemului financiar- bancar, distrugerea sectorului energetic, punerea în dificultate a sistemelor de comunicații, naționalizarea Pilonului 2 de pensii, jefuirea companiilor românești, aruncarea în aer a finanțelor publice locale, provocarea unor dezechilibre economice grave, descurajarea investițiilor private românești și străine, izolarea României pe plan internațional, alungarea efectivă din țară a sute de mii de români, prăbușirea autorității instituțiilor statului român, blocarea achizițiilor publice din domeniul apărării, subfinanțarea serviciilor de informații ( care apară România de amenințările tot mai mari la adresa siguranței naționale ) sunt acțiuni care nu mai par să fie rodul întâmplării, ci al unei premeditari care ascunde intenții ostile la adresa României”, a scris, duminică, pe Facebook, Ludovic Orban, potrivit News.ro.
Potrivit acestuia, ”printre cele mai periculoase lovituri, este noua tentativă de înființare a fatidicului Fond Suveran de Investiții și Dezvoltare”.
CITEȘTE ȘI Jumătate de milion de femei sunt implicate în afacerile din România, mai multe cu 21% față de acum cinci ani”După ce am reușit să îl blocăm un timp prin atacul la Curtea Constituțională, Guvernul revine cu un nou proiect. Așa-zisul Fond suveran este, de fapt, o megaescrocherie prin care se urmăresc mai multe obiective: punerea sub controlul politic al lui Dragnea a celor mai importante și profitabile companii românești cu capital majoritar de stat; obținerea de bani sub formă de împrumut, girand cu acțiunile companiilor; folosirea acestor bani pentru niște investiții decise politic; scoaterea de sub legislația europeană din domeniul achizițiilor a tuturor contractelor care se vor încheia, pentru a hrăni clientela politico-economică a PSD- ALDE cu bani publici fără niciun control din partea instituțiilor statului; preluarea ostilă a acestor companii românești de către niște clienți obscuri ai actualei puteri, că urmare a imposibilității de restituire a împrumuturilor etc.”, mai scrie Orban.
Acesta anunță că PNL va uza de toate armele pentru a împiedica constituirea acestui fond, care ”nu reprezintă altceva decât o pușculița de partid a PSD și ALDE, alimentată din banii noștri, ai cetățenilor români”.
Ministerul Finanțelor Publice a publicat, vineri, proiectul revizuit de Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții - S.A. (FSDI), care a fost prezentat în dezbatere publică, pe site-ul ministerului, în data 28 decembrie 2018.
CITEȘTE ȘI Consilier prezidențial: Veniturile din bugetul pe 2019 sunt supraevaluate, iar cheltuielile subevaluate - cifrele arată că banii din buget nu asigură plata tuturor pensiilor”Prin înființarea FSDI se are în vedere crearea unui vehicul public de investiții financiare/intermediere financiară în acțiuni/participații în proiecte/companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piața financiară din Romania, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă și, pe de altă parte, să catalizeze/mobilizeze resurse financiare disponibile către economie și proiecte rentabile. FSDI reprezintă unul dintre cele mai importante angajamente asumate în Programul de guvernare care pune în valoare capacitatea economică a companiilor cu capital majoritar de stat pentru crearea de noi unități economice și pentru investiții în infrastructură”, a transmis Ministerul Finanțelor Publice.
Potrivit Ministerului, 28 de companii vor fi incluse în FSID, printre acestea fiind Engie, Electrica, EON Gaz, Loteria Română, Romgaz, OMV Petrom și Telekom România.