OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze autohtonă, și-a dublat profitul în primele 3 trimestre comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când cererea s-a prăbușit ca urmare a carantinării economiei. Acesta este însă cu un miliard de lei sau 37% sub cel din primele 9 luni ale ultimului an pre-pandemic, 2019.
În perioada ianuarie-septembrie, OMV Petrom a raportat un profit net de 1,67 miliarde lei, cu 103% peste cel din aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare, în special a evoluției activității upstream, susținută de creșterea cotațiilor petrolului, dar și a segmentului Downstream Oil, în principal ca urmare a marjelor de rafinare mult mai mari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Majorarea profitului a fost înregistrată în condițiile în care producția de gaze din primele luni a scăzut cu 11% de 3,18 miliarde metri cubi în perioada ianuarie- septembrie 2020 la 2,83 miliarde mc în primele trei trimestre ale acestui an, iar cea de petrol cu 9%, de la 19,33 milioane barili la 17,55 milioane barili.
“Producția grupului a scăzut cu 10%, în principal din cauza vânzării activelor de producție din Kazahstan în T2/21, a declinului natural accentuat din principalele zăcăminte, precum și a activităților operaționale de mentenanță”, susține compania.
Și vânzările de țiței și gaze au înregistrat aceeași evoluție, reducându-se de la 73,5 mii barili pe zi la 66,7 mii barili pe zi, respectiv de la 65,4 mii barili echivalent petrol (bep) pezi la 58,5 bep/zi.
Rezultatul din exploatare din Upstream raportat de companie a fost de 1.2 miliarde lei, față de pierderea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut de 19 milioane lei, în principal datorită prețurilor mai mari la țiței.
Producția grupului a scăzut cu 10%, în principal din cauza vânzării activelor de producție din Kazahstan în T2/21, a declinului natural accentuat din principalele zăcăminte, precum și a activităților operaționale de mentenanță.
CITEȘTE ȘI Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializareCostul de producție a crescut cu 19% la 12,7 USD/bep, reflectând în principal scăderea producției disponibile pentru vânzare .
În ceea ce privește, rezultatul din exploatare Downstream Oil, acesta a fost de1,5 miliarde lei, cu 26% mai mare față de cel din primele trimestre ale anului trecut, reflectând marjele de rafinare bune și redresarea cererii.
Indicatorul marja de rafinare raportat a fost de 4,78 dolari/baril, în creștere de la 3,19 dolari/baril față de cel din primele 9 luni ale anului trecut, susținut de diferențialele mai mari pentru produse.
Rata de utilizare a rafinăriei a crescut la rândul săi la 95%, comparativ cu cea de 90% din aceeași perioadă a anului trecut, semnificativ peste media europeană
Volumele vânzărilor cu amănuntul, la nivel de Grup, mai mari cu 14% mai mari, reflectând evoluția cererii de carburanți în piață .
Rezultatul din exploatare al diviziei Downstrea Gas a fost de 337 milioane lei, cu 31% mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, “afectat semnificativ de rezultatul contractelor forward de energie electrică într-un mediu cu prețuri în creștere”.
Volumele de vânzări gaze naturale s-a ridicat la 37 TWh, cu 16% mai mici din cauza volumelor mai mici de achiziții.
Producția netă de electricitate s-a situat la nivelul de 3,24 TWh, cu 9% mai mare, asigurând 7% din producția de electricitate a României.
Compania a raportat investiții de 1,8 miliarde lei, în scădere cu 23% față de cele din perioada ianuarie-septebrie 2020, și estimează că va mai investi alte 200 de milioane lei până la finalul anului.