OMV Petrom: Exploatarea Neptun Deep ar putea să nu fie viabilă din punct de vedere comercial

OMV Petrom: Exploatarea Neptun Deep ar putea să nu fie viabilă din punct de vedere comercial
scris 7 oct 2016

Activitatea de explorare a perimetrului Neptun Deep, desfășurată de OMV Petrom împreună cu compania americană ExxonMobil, ar putea să nu se demonstreze viabilă din punct de vedere comercial, este precizat în prospectul pentru oferta publică secundară prin care Fondul Proprietatea va ceda până la 6,4% din titlurile OMV Petrom. Prețul maxim stabilit este de 0,244 lei/acțiune, aproape de actuala valoarea de piață a pachetului de aproape 200 milioane euro.

Documentul este pus la dispozie de Profit.ro AICI.

Urmărește-ne și pe Google News

Prospectul precizează, la capitolul riscuri, faptul că “descoperirea rezervelor de gaze naturale din Neptun Deep s-ar putea să nu fie viabilă comercial”. Potrivit documentului, “un eventual eșec al Neptun Deep de a atinge viabilitatea comercială poate avea un efect negativ semnificativ asupra activității noastre, rezultatelor operaționale și situației financiar”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

OMV Petrom și Exxon Mobile au finalizat o a doua campanie de foraj de explorare în ianuarie acest an.

În prospect este arătat că o analiză mai detaliată se află în desfășurare pentru a determina dacă o dezvoltare comercială a proiectului este viabilă. Dacă dezvoltarea comercială se dovedește a fi viabilă, decizia finală de investiție va fi luată în aproximativ doi ani, iar prima producție ar putea fi obținută la începutul deceniului viitor.

“Dezvoltarea comercială a rezervelor de gaze naturale în Neptun Deep, ca urmare a determinării a viabilității, ar necesita investiții semnificative, care ne-ar afecta fluxurile de numerar și ar putea determina redirecționarea resurselor destinate altor proiecte”, se afirmă în document.

Viabilitatea comercială depinde de o serie de factori, precum nivelul rezervelor, continua liberalizare a pieței gazelor naturale în România, prețurile gazelor naturale la nivel internațional, capacitățile sistemului național de transport al gazelor („SNT ") și interconectarea acestuia cu alte sisteme de transport al gazelor care să poată transporta potențialele gaze naturale din offshore în onshore și pe piață, precum și un mediu fiscal și de reglementare stabil și previzibil.

“Estimările noastre privind cererea viitoare de gaze naturale, de exemplu, se pot dovedi a fi incorecte, ceea ce ar putea afecta viabilitatea comercială a Neptun Deep”, se susține în prospect.

Explorarea perimetrului Neptun a avut loc atât în sectorul de mare adâncime, cât și în sectorul de mică adâncime ale Mării Negre. Conform unui acord semnat în 2008 cu ExxonMobil, OMV Petrom explorează Neptun Deep prin intermediul unui parteneriat, în care fiecare dintre părți deține 50%, iar ExxonMobil are calitatea de operator.

Neptun Deep acoperă o arie de aproximativ 7.500 km2. Prima campanie de forare de explorare la Neptun Deep a fost efectuată între 2011 și 2012.

Ca parte a acestei campanii, sonda de explorare Domino-1, prima sondă de explorare la mare adâncime din România, a identificat gaze naturale în 2012. Între 2009 și 2013 au fost finalizate programe de achiziție seismică 3D pentru întreaga suprafață a perimetrului, iar între 2014 și ianuarie 2016 a fost efectuată o a doua campanie de forare de explorare, în cursul căreia au fost forate șapte sonde.

Potrivit OMV Petrom, majoritatea acestor sonde au identificat gaze naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
neptun deep
fondul proprietatea
prospect