Numărul infracțiunilor de evaziune fiscală este în creștere cu două-treimi, arată Poliția. Statisticile făcute publice de instituție indică de asemenea creșteri în ceea ce privește infracțiunile în trafic, faptele de violență în familie, scăderi ale numărului de furturi și tâlhării dar și peste o sută de fapte de natură penale care au legătură cu campania electorală.
„Se constată un trend ascendent în cazul infracțiunilor economico-financiare”, este una dintre concluziile unui bilanț făcut public duminică de Poliția Română.
Conform datelor furnizate de instituție, anul acesta se constată cu 2.992 mai multe infracțiuni economico-financiare decât în aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând o creștere de 21,3%. Aceleași statistici arată o creștere și a numărului infracțiunilor de evaziune fiscală, cu 846 de fapte, reprezentând 64,4% mai mult decât anul trecut, arată News.ro.
Amintim că recent a intrat în vigoare o lege promovată de premierul Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii celor două partide de guvernământ, prin care evaziunea fiscală cu prejudiciu de până la un milion de euro este dezincriminată, câtă vreme acesta este plătit integral către buget, cu o majorare de 15% și dobânzi și penalități.
Mai puține furturi și tâlhării
Creșteri ale infracționalității se constată și în traficul rutier.
Deși în primele patru luni ale anului au fost înregistrate cu 4,8% mai puține accidente rutiere grave și se menține trendul descendent pentru numărul persoanelor decedate (-3,6%) și pentru numărul răniților grav (-4,2%), se constată un număr cu 4,8% mai mare de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice. Cea mai mare creștere înregistrată în cazul infracțiunilor vizează punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat (+30,1%). De asemenea, 11,7% dintre infracțiunile la regimul rutier vizează conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influența substanțelor psihoactive (1.491). Au fost constatate peste 11.800 de fapte de conducere sub influența alcoolului, dintre care aproape 7.700 de contravenții și au fost întocmite peste 4.100 de dosare penale.
Datele furnizate de Poliție arată, pe de altă parte o scădere a numărului infracțiunilor de furt cu 5,6%, dar și a numărului infracțiunilor de tâlhărie, cu 14,4%.
În ceea ce privește violența domestică, în primele 4 luni ale acestui an, polițiștii au emis 4.006 ordine de protecție provizorii, 1.651 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 38.656 de cazuri de violență domestică, dintre care 19.348 în mediul urban și 19.308 în mediul rural.
Statisticile indică, la nivel național, că numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 3,5%, față de primele 4 luni ale anului 2023, de la 17.792 la 18.410 fapte.
„Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română. În primele 4 luni ale anului 2024, la nivelul D.G.P.M.B. și al 21 de inspectorate de poliție județene, unități care au intrat în etapa I, respectiv etapa a II-a Proiectului pentru implementarea S.I.M.E. (Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică – n.r.), au fost emise 4.224 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice, dintre care 2.255 de ordine de protecție provizorii și 1.969 de ordine de protecție (emise de instanțele judecătorești). În 468 de situații, a fost pusă în aplicare măsura «obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere», reprezentând aproximativ 11% din totalul ordinelor de protecție provizorii emise și ordinelor de protecție emise de instanțele judecătorești. Pentru 40 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracțiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 24 de rețineri, 9 arestări preventive și 7 măsuri de control judiciar”, au declarat, duminică, oficialii Poliției Române.
În perioada ianuarie - aprilie 2024, Poliția Română a adus în țară 305 persoane, pe numele cărora erau mandate de executare a unor pedepse privative de libertate, mandate de arestare preventivă sau sentințe penale.
În domeniul combaterii traficului de droguri, anul acesta polițiștii și procurorii au scos din piață peste 500 de kg. de droguri de risc și de mare risc, aproape 500.000 de diverse comprimate, aproximativ 3,5 tone de masă vegetală de droguri și 4 tone de substanțe interzise, dopante ridicate de la o fabrică clandestină identificată în urma unei operațiuni din județul Argeș.
Polițiștii de la protecția animalelor au aplicat sancțiuni în valoare de peste 3.500.000 de lei, au făcut peste 5.000 de controale și acțiuni, iar 550 de animale aflate în situații de pericol au fost salvate și plasate în adăposturi.
De la debutul campaniei electorale și până în prezent, au fost semnalate 197 de fapte de natură penală, au fost aplicate 270 de sancțiuni contravenționale, iar 77 de semnalări nu s-au confirmat.