Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation vor fi obligate să obțină avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru înființarea societății mixte prin intermediul căreia să fie derulat proiectul de construcție a unităților 3 și 4 a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă. Obligația notificării CSAT a fost introdusă în proiectul de memorandum pentru realizarea construcției, ca etapă preliminară.
În compania mixtă, investitorul chinez va deține minimum 51% din acțiuni iar Nuclearelectrica va contribui cu cel mult două milioane euro, echivalent al unei participații de 49%, neputând în niciun moment să scadă sub 30%.
În calitate de partener local controlat de statul român, Nuclearelectrica se va ocupa de obținerea avizelor necesare proiectului. Lipsa vreunui aviz va conduce la blocarea proiectului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Firma mixtă se va transforma, după doi ani, în producător independent de energie (IPP).
Părțile își reconfirmă, prin document, angajamentul lor de a implementa proiectul în conformitate ”cu toată legislația națională și a UE”.
Proiectul construcției celor două reactoare, evaluat la 6,5 miliarde euro, a fost elaborat în 2007 și trebuia aplicat din 2010, dar Enel (Italia), CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) și GDF SUEZ (grup franco-belgian) s-au retras din compania de proiect de atunci, Energonuclear, din cauza costului ridicat. La acest moment, investitorul chinez este singurul care se arată interesat de proiect.