Manuel Costescu, noul șef al Departamentului pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat, cu rang de secretar de stat, a avut, anul trecut, venituri salariale totale de 200.000 de lire sterline (circa 16.600 de lire sterline pe lună) în calitate de director executiv al subsidiarei londoneze a gigantului bancar american JP Morgan, potrivit declarației sale de avere.
În document se mai precizează că Manuel Costescu deține și acțiuni ale fostului angajator, JP Morgan, în valoare de 82.000 de dolari.
Costescu mai posedă 2 conturi curente bancare, la HSBC Londra, deschis în 2010, cu un sold de 60.000 de lire sterline, și la Bank of America New York (1995, 6.000 de dolari). Pe lângă acestea, noul șef al instituției de stat însărcinate cu atragerea investitorilor străini are resurse financiare acumulate în două fonduri private de pensie, AON Retirement, la care a început să contribuie în 2002 și a acumulat 190.000 de dolari, și Tower Watson Retirement (2010, 132.000 de lire sterline).
CITEȘTE ȘI FGA a aprobat peste 2.000 de dosare de daună ale păgubiților Astra Asigurări, care vor încasa 8,2 mil. leiPe de altă parte, Costescu a contractat în 2012 un credit ipotecar pe 30 de ani în valoare de 550.000 de lire sterline pentru a-și achiziționa o casă de 98 mp la Londra, pe care o deține în coproprietate cu soția sa. Costescu mai are 2 apartamente în Sibiu, unul de 45 mp, cumpărat în 2003, pe care este proprietar 100%, și unul de 68 mp, moștenit în 2011, din care deține 50%.
În 2006, Manuel Costescu a cumpărat și 2 terenuri intravilane, în Rășinari și Tropine, de 1.888,5, respectiv 1.079 mp.
Costescu și-a mai trecut în declarația de avere și bijuterii și obiecte de artă în valoare totală de 10.000 de lire sterline, dobândite în 2010.
CITEȘTE ȘI CE: România și alte cinci state riscă să încalce legislația UE în ceea ce privește deficitul bugetarManuel Costescu a fost numit de către premierul Dacian Cioloș la începutul lunii trecute la conducerea Departamentului pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat, cu rang de secretar de stat. Până la acel moment, Costescu s-a ocupat, la biroul din Londra al JP Morgan, în calitate de director executiv, de legăturile băncii cu instituții de stat precum bănci centrale, bănci de dezvoltare de tip Eximbank, trezorerii și agenții guvernamentale.
Înainte de a se alătura JP Morgan, Costescu a lucrat în consultanță, cel mai recent pentru propria sa firmă din Londra, alături de soția sa. A mai lucrat pentru McKinsey, la biroul din New York al companiei, unde s-a ocupat de clienți din domeniile bancar, asset management, media și logistică. Anterior, Manuel Costescu a lucrat pentru firma americană de consultanță în energie The Brattle Group.
Costescu, în vârstă de 40 de ani, deține un MBA obținut la Sloan School of Management de la Massachusetts Institute of Technology, un master în dezvoltare internațională de la Kennedy School of Government din cadrul Universității Harvard și o diplomă în economie de la Universitatea Brandeis din Massachusetts.
CITEȘTE ȘI Proprietarul Lactate Brădet vrea să obțină finanțări de 10 milioane de lei în 60 de zile pentru Brădet Românesc SAȘeful Cancelariei premierului, Dragoș Tudorache, anunța anterior, într-un interviu pentru Profit.ro, că Departamentul pentru Investiții Străine va trece în coordonarea Ministerului Economiei, vicepremierul Costin Borc având intenția de a-l transforma într-o agenție de promovare a intereselor economice ale României.
În acest an, Departamentul a fost condus interimar de secretarul general, după ce Alexandru Năstase, consilier al fostului premier Victor Ponta, a demisionat de la conducere. Năstase i-a succedat în funcție lui Dan Șova, care a condus acest departament având rang de ministru delegat.
Portofoliul de ministru delegat pentru proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine a fost creat în decembrie 2012 pentru Dan Șova. Ulterior, în 2014, a fost înființat Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat.