Noul guvernator al băncii centrale din China vizează o deschidere mai mare a sectorului financiar. Confruntată cu fuga capitalului străin, țara a impus restricții stricte în ultimii ani

Noul guvernator al băncii centrale din China vizează o deschidere mai mare a sectorului financiar. Confruntată cu fuga capitalului străin, țara a impus restricții stricte în ultimii ani
scris 25 mar 2018

Noul șef al băncii centrale din China, Yi Gang, spune că va pune accent în mod egal pe deschiderea sectorului financiar al țării și pe prevenirea riscurilor prin reglementare și supraveghere. Autoritățile de la Beijing, inclusiv banca centrală, au introdus în ultimii ani măsuri de control a capitalului pentru a contracara șocul repatrierilor masive de capital ale companiilor și investitorilor de portofoliu occidentali.

China ar putea oferi o mai mare deschidere a pieței de capital în anii următori. Este o viziune invocată în prima sa prezență publică de către guvernatorul Băncii Populare Chineze, Yi Gang, cel care și-a început mandatul acum câteva zile.

Urmărește-ne și pe Google News

„Istoria arată că sunt zone unde cu cât ești maiu deschis, cu atât ești mai competitiv și sunt zone unde, cu cât ești mai puțin deschis, cu atât ești mai puțin competitiv și riscurile se acumulează”, a declarat astăzi Yi, potrivit Reuters.

China va realiza o serie de reforme și va pune accent pe deschiderea pe mai departe a sectorului său financiar în egală măsură cu urmărirea prevenirii riscurilor prin reglementare și supraveghere, a spus guvernatorul la Forumul pentru Dezvoltare de la Beijing.

Administrația Trump a prezentat condițiile prin care companiile pot solicita să fie exceptate de taxele pe oțel și aluminiu CITEȘTE ȘI Administrația Trump a prezentat condițiile prin care companiile pot solicita să fie exceptate de taxele pe oțel și aluminiu

În discursul său, Yi, finanțist în vârstă de 60 de ani educat în SUA și protejat al predecesorului său Zhou Xiaochuan, a afirmat că este importantă sprijinirea comunităților rurale pentru a nu fi expuse riscurilor potențiale din sistemul financiar chinez.

China a introdus măsuri drastice de limitare a libertății de mișcare a capitalului după șocul financiar pe care țara l-a traversat în vara anului 2015, incluzând chiar interdicția de vinde acțiuni. Au fost restricții care vizau contracararea dezinvestirii masive și repatrierilor de resurse cărre Occident.

Banca americană de investiții JP Morgan măsura la 570 miliarde dolari fluxul negativ din piețele emergente pe vârful „fugii capitalului” din intervalul aprilie – septembrie 2015, dintre care 360 miliarde dolari au reprezentat-o repatrierile din China. În anul 2014, ieșirile de capital din China s-au ridicat la 800 miliarde dolari, potrivit lui Charles Dumas de la Lombard Street Research. Robin Brooks, chief FX strategist la banca americană de investiții Goldman Sachs, spunea atunci că este „dincolo de ce s-a văzut vreodată în istorie“.

Noul ministru de Finanțe al Chinei: Nimeni nu înțelege mai bine economia de piață decât poporul chinez și membrii guvernului CITEȘTE ȘI Noul ministru de Finanțe al Chinei: Nimeni nu înțelege mai bine economia de piață decât poporul chinez și membrii guvernului

Datorii… (de 2-3 ori) cât China

Principalul risc pentru țară China vine de la datoriile care sunt foarte ridicate. Sectorul bancar din această țară este cel mai mare din lume, iar în Top 5 bănci la nivel mondial, figurează 5 instituții de credit chineze. Deja, datoria privată a Chinei se apropie de 260% din Produsul Intern Brut, așa cum se vede pe graficul atașat, furnizat la începutul acestui an de OTP Asset Management.

Noul guvernator al băncii centrale din China vizează o deschidere mai mare a sectorului financiar. Confruntată cu fuga capitalului străin, țara a impus restricții stricte în ultimii ani

Semnale de alarmă în acest sens a fost ridicat periodic în ultimii 2 ani de către investitorul texan Kyle Bass, fondator al fondului de investiții Hyman Capital, și care și-a câștigat notorietatea câștigând masiv în criza financiară din deceniul trecut pariind pe prăbușirea instrumentelor derivate având ca activ suport creditele ipotecare contracate de familiile de americani în anii umflării balonului imobiliar care s-a spart în 2006.

În luna august a anului trecut, el spunea că sistemul bancar din China se află în metastază și din această perspectivă a acumulat poziții care pariază pe deprecierea yuan-ului. Este o expunere pe care Bass o argumentează deschis: „Nu poți crește sistemul bancar cu 1.000% în 10 ani și să nu ai un ciclu de pierderi, după cum nu poți să menții o monedă puternică când rectifici această balanță.”

viewscnt
Afla mai multe despre
china
banca
centrala
guvernator
reforme
deschidere
capital
strain