Noua amnistie fiscală pregătită pentru firme și persoane fizice cu datorii la stat este contracarată de Guvern, deși inițiativa aparține partidului care îl susține

Noua amnistie fiscală pregătită pentru firme și persoane fizice cu datorii la stat este contracarată de Guvern, deși inițiativa aparține partidului care îl susține
scris 18 sep 2017

Noua amnistie fiscală pregătită pentru firme și persoane fizice cu datorii la stat, anunțată de Profit.ro, este contracarată de Guvern, deși inițiativa aparține partidului care susține puterea. Argumentul guvernanților este că facilități similare introduse de Cabinetul Ponta în 2015 au fost dificil de aplicat atât pentru beneficiari, dar și pentru Fisc.

În 2015, Executivul condus de Victor Ponta a prevăzut, prin ordonanță de urgență, anularea penalităților de întârziere, precum și a unei cote de 54,2% din dobânzi, aferente obligațiilor de plată principale către bugetul general consolidat, administrate de ANAF, restante la 30 septembrie 2015. Ca urmare, contribuabilii persoane fizice și juridice puteau beneficia de anularea creanțelor fiscale accesorii menționate mai sus, dacă achitau celelalte obligații principale (impozite, taxe, contribuții), precum și partea din dobânzi care nu făceau obiectul amnistiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Actul normativ a avut ca scop reducerea arieratelor bugetare și și-a epuizat efectele la 30 iunie 2016, în sensul că cererile de acordare a anulării penalităților de întârziere și a cotei de dobânzi trebuiau depuse până la data de 30 iunie 2016.

Spre finalului primei sesiuni parlamentare din acest an, 25 de deputați PSD au inițiat un proiect de lege prin care propun o amnistie fiscală și pentru anul acesta.

Guvernul continuă goana după bani: după Romgaz, Conpet și Transelectrica, atacă și Transgaz CITEȘTE ȘI Guvernul continuă goana după bani: după Romgaz, Conpet și Transelectrica, atacă și Transgaz

Proiectul prevede anularea penalităților de întârziere, precum și a cotei de 50% din dobânzi, aferente obligațiilor de plată principale către bugetul general consolidat, administrate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), cu termene de plată anterioare datei de 30 iunie 2017.

Pentru a beneficia de aceste facilități, contribuabilii ar trebui să stingă până la 30.09.2017 obligațiile de plată principale cu termene de plată anterioare datei de 30.06.2017; iar până la data de 31.12.2017 să achite cota de 50% din dobânzile aferente obligațiilor de plată principale cu termene de plată anterioare datei de 30.06.2017. Totodată, până la data de 31.12.2017 contribuabilii ar trebui să achite obligațiile de plată principale curente cu termene de plată cuprinse între data de 01.07.2017 și 31.12.2017, împreună cu accesoriile calculate pentru eventualele întârzieri la plata acestor obligații principale stabilite prin decizii până la 31.12.2017.

Guvernul consideră însă că propunerea legislativă este redactată pe structura ordonanței promovate de Cabinetul Ponta și arată că ordonanța respectivă a fost prost formulată și a avut chiar efecte negative în rândul contribuabililor.

Rectificarea “pozitivă” anunțată de Guvern e, de fapt, negativă: scad și veniturile, și cheltuielile totale. Crește doar deficitul CITEȘTE ȘI Rectificarea “pozitivă” anunțată de Guvern e, de fapt, negativă: scad și veniturile, și cheltuielile totale. Crește doar deficitul

”Prevederile acesteia au fost interpretative și greu de aplicat de către organele fiscale, cât și de către contribuabili, prin prisma îndeplinirii condițiilor prevăzute în acest act normativ, ceea ce a condus la neîncrederea contribuabililor în a beneficia de aceste tipuri de facilități, precum și îngreunarea activității organelor fiscale, având în vedere că, pentru acordarea acestora, trebuiau îndeplinite o serie de formalități și condiții din partea contribuabililor, cum ar fi depunerea prealabilă a unei notificări la organul fiscal, iar ulterior a cererii de acordare a facilităților fiscale, și, totodată, achitarea obligațiilor la diferite termene, astfel încât contribuabilii nu s-au putut încadra în condițiile stabilite de acest act normativ”, arată Guvernul actual, care menționează că programul său de guvernare nu prevede instituirea vreunei amnistii fiscale.

Cabinetul Tudose arată totodată că aplicarea unei noi amnistii fiscale, la o perioadă relativ scurtă după cea Guvernului Ponta, cu efectele epuizate la 30 iunie 2016, ar avea efecte negative asupra încrederii contribuabililor buni platnici și asupra conformării voluntare. 

Firmele pot scăpa de taxa dublată dacă nu angajează persoane cu handicap. Parlamentul intervine peste Guvern CITEȘTE ȘI Firmele pot scăpa de taxa dublată dacă nu angajează persoane cu handicap. Parlamentul intervine peste Guvern

”Măsura introduce hazardul moral în domeniul achitării obligațiilor fiscale, ea răsplătește pe rău platnici, iar pe contribuabilii buni platnici îi poate determina să își modifice comportamentul în așteptarea altei amnistii. Acest risc face ca amnistia să fie și să rămână un mijloc excepțional și extraordinar la care se poate apela pentru reducerea arieratelor, doar la intervale foarte mari de timp, tocmai pentru a nu determina reducerea conformării voluntare și, implicit, dificultăți bugetare pe termen mediu și lung”, mai afirmă Executivul.

Prin urmare, Guvernul nu susține propunerea propriilor parlamentari și subliniază că, în sprijinul contribuabililor care au acumulat datorii la bugetul general consolidat, există facilități precum eșalonarea la plată. Guvernul Tudose arată, însă, că susține îmbunătățirea cadrului legislativ actual, inclusiv prin măsuri de amânare a tuturor penalităților de întârziere în vederea anulării acestora, dacă solicitanții achită obligațiile principale și dobânzile aferente acestor obligații, adică finalizează eșalonarea la plată.

Punctul de vedere al Guvernului este unul consultativ, decizia finală aparținând parlamentarilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
amnistie
fiscal
proiect
lege
guvern
ponta
tudose
parlament