România și Bulgaria trebuie primite rapid în spațiul Schengen de către Uniunea Europeană, o decizie similară fiind necesară și pentru Croația, dar la momentul potrivit, după ce îndeplinește criteriile tehnice, a declarat astăzi, în plenul Parlamentului European, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său anual privind starea Uniunii.
"E timpul să aducem România și Bulgaria în Schengen", a spus Juncker.
În luna mai, aflat la București, Juncker a apreciat că România nu va mai fi monitorizată prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul justiției și va fi parte a spațiului Schengen până la momentul în care țara va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, în 2019.
Astăzi, Juncker a mai propus ca, în primăvara anului 2019, pe 30 martie, la o zi după ieșirea Marii Britanii din UE, să fie organizat un summit european la Sibiu.
Aderarea la spațiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre Schengen, fiind creată o singură frontieră externă unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migrație, azil, precum și măsuri referitoare la cooperarea polițienească, judiciară sau vamală.
Astfel, trecerea frontierei poate fi realizată indiferent de oră și prin orice loc, iar cetățenii statelor membre care călătoresc în spațiul Schengen trebuie să aibă asupra lor doar un document de identitate valabil. Trecerea frontierelor interne poate fi asemănată cu o călătorie în interiorul țării, ceea ce generează și importante avantaje economice și comerciale.