Normele de aplicare a noului sistem de achiziții publice au fost aprobate, SEAP va funcționa din nou de mâine sau luni

Normele de aplicare a noului sistem de achiziții publice au fost aprobate, SEAP va funcționa din nou de mâine sau luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iun 2016

Normele de aplicare a noului sistem de achiziții publice au fost aprobate joi de Guvern, șeful autorității de reglementare a domeniului asigurând că Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), în prezent suspendat, va funcționa din nou începând de mâine sau luni, în funcție de momentul publicării normelor în Monitorul Oficial.

Noul sistem de achiziții publice a fost aprobat de trei săptămâni și a intrat în vigoare, cum a anunțat anterior Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În lipsa normelor, SEAP a fost suspendat, fiind anunțat că, până cel târziu pe 15 iunie, nu mai pot fi inițiate proceduri de achiziție publică cu excepția celor de atribuire directă.

Procedurile aflate în acest moment în desfășurare sunt continuate.

Noile legi ale achizițiilor publice sunt valabile pentru licitații care urmează să fie organizate, pentru procedurile aflate deja în derulare fiind aplicat în continuare sistemul în vigoare la data începerii.

Forma noii Legi a achizițiilor publice poate fi citită AICI.

Noile legi ale achizițiilor publice, conținând sute de pagini care introduc o serie de modificări într-un sistem aplicat din 2006, dar modificat de atunci de peste 20 de ori, au fost prezentate detaliat de către Profit.ro aici și aici.

Legile au fost aprobate pe 10 mai de către deputați. Votul a fost acordat după mai multe săptămâni de amânări, generate de numărul mic al deputaților veniți la muncă, dar și după ce Guvernul a atenționat că astfel de amânări pot genera un nivel redus al fondurilor europene atrase.

Modificări pe ultima sută de metri în viitorul sistem al achizițiilor publice: Pragul de cumpărare directă, din nou ridicat CITEȘTE ȘI Modificări pe ultima sută de metri în viitorul sistem al achizițiilor publice: Pragul de cumpărare directă, din nou ridicat

Termenul limită impus de Bruxelles pentru adoptarea noilor legi ale achizițiilor a expirat pe 18 aprilie.

Noile legi ale achizițiilor stabilesc, printre altele, că criteriul de atribuire "calitate-preț" la atribuirea contractelor de achiziții publice va fi obligatoriu în cazul prestațiilor intelectuale, precum cele de consultanță/asistență tehnică, elaborare studii, proiectare, supervizare, aferente unor proiecte de complexitate ridicată, iar oferta câștigătoare va fi selectată prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare, în care ponderea alocată factorului "preț" nu poate fi mai mare de 40%.

Acest principiu a fost introdus deja în proiectul normelor pentru viitoarele legi de achiziții publice, norme care pot fi citite integral aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
cioloș
guvern
parlament
deputati
camera deputatilor
achizitii publice
legi
pachet
guvern
ue. comisia europeana
infringement