Schema de ajutor de stat dedicată stimulării investițiilor cu impact major în economie a fost modificată de Guvern, la propunerea Ministerului Finanțelor, plafonul maxim al investiției fiind majorat de la 1 la 5 milioane euro pentru ajutorul de stat dedicat sectoarelor strategice din economie care realizează investiții în active fixe de înaltă tehnologie și cu valoare adăugată mare.
Totodată, va fi prelungit termenul maxim de analiză la 90 zile lucrătoare, atât pentru cererile de acord pentru finanțare, cât și pentru cererile de plată. Modificarea este necesară din considerente administrative, dar și pentru a permite scurtarea termenului maxim pentru verificarea și evaluarea informațiilor și a documentelor justificative solicitate la 30 zile lucrătoare.
De asemenea, cererile de acord pentru finanțare vor fi analizate pe baza unui punctaj, care evaluează atingerea obiectivului schemei, încadrarea în bugetul anual alocat sau în bugetul total al schemei, după caz.
CITEȘTE ȘI FOTO Imaginea lui Putin, proiectată pe rafinăria Lukoil Ploiești. Protest împotriva invaziei din UcrainaDurata sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finanțare va fi de 30 zile lucrătoare, pentru a permite participarea unui număr cât mai mare de operatori economici.
Frecvența sesiunilor de depunere va fi de 30 de zile, pentru a exista posibilitatea desfășurării mai multor sesiuni de depunere într-un an calendaristic.
Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 6.380 milioane lei. Până în prezent, din bugetul total alocat schemei au mai rămas de angajat în perioada martie 2022 – 31.12.2023 1,8 mld. lei, sumă care nu poate fi majorată, deoarece s-ar încălca prevederile Regulamentului 651/2014.
În momentul de față se află în analiză un număr mare de cereri de acord pentru finanțare prin care se solicită un ajutor de stat în valoare de peste 1,4 miliarde lei.
Perioada de derulare a schemei este 2014-2023 pentru emiterea de acorduri pentru finanţare, respectiv 2015-2028 pentru plata ajutorului de stat.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE eFactura devine obligatorie de la 1 iulie în relația dintre firme si instițutiile statuluiAjutorul de stat se se acorda, conform normelor anterioare, întreprinderilor care realizau o investiție inițială cu o valoare totală, fără TVA, de aproximativ 1 milion euro.
Ajutorul de stat se acordă sub formă de sume nerambursabile, în raport de cheltuielile eligibile şi în limita intensității maxim admisibile conform hărţii regionale autorizate de Comisia Europeană.
Începând cu anul 2021, numărul de cereri de acord pentru finanţare au crescut în mod constant, în acest an fiind emise un număr mare de acorduri pentru finanțare (50) din totalul de 144 acorduri pentru finanțare emise până în prezent.
Pentru fiecare acord pentru finanțarea emis, societăţile pot transmite una sau mai multe cereri de plată în decursul unui an calendaristic.
Astfel, pe baza acordurilor pentru finanţare emise până în prezent, beneficiarii acordurilor de finanţare au transmis că vor depune în total 185 cereri de plata până la finalul anului 2022.