Comisia Europeană a anunțat că luni au intrat în vigoare noile norme privind procedurile transfrontaliere de insolvență, propuse de instituție în 2012 și adoptate de legislativul UE în 2015.
Obiectivul noilor norme este de a facilita recuperarea datoriilor în procedurile transfrontaliere de insolvență. Ele vor permite întreprinderilor să se restructureze și creditorilor să își recupereze banii cu mai mare ușurință, prin garantarea eficacității și eficienței procedurilor colective de recuperare transfrontalieră a creanțelor, scrie News.ro.
Regulamentul se concentrează pe soluționarea conflictelor de competență și de legi în procedurile transfrontaliere de insolvență. Aceasta asigură, de asemenea, recunoașterea hotărârilor în materie de insolvență în întreaga UE.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Pe o adevărată piață internă, nu este normal ca întreprinderile nevoite să se restructureze să își vadă acest demers îngreunat de conflicte legate de stabilirea statului ale cărui norme sunt aplicabile. Pe de altă parte, frontierele naționale nu ar trebui să fie un obstacol nici în calea demersurilor întreprinse de creditori pentru a-și recupera creanțele. Noile norme vor sprijini întreprinderile și investițiile prin sporirea certitudinii juridice. Va fi necesar să mergem și mai departe și să adoptăm norme comune la nivelul UE care să asigure restructurarea timpurie a societăților, așa cum a propus deja Comisia”, a subliniat Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene.
Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat la rțndul ei că „noul regulament privind insolvența va facilita procedurile transfrontaliere de insolvență în UE și va preveni «turismul de faliment». Datorită noilor norme propuse privind restructurarea și oferirea unei a doua șanse, cadrul în materie de insolvență va elimina obstacolele din calea investițiilor și îi va sprijini pe întreprinzătorii onești.”
Principalele caracteristici ale noilor norme sunt:
Un domeniu de aplicare mai larg, respectiv noile norme se aplică unei game mai largi de proceduri naționale de restructurare. Anumite tipuri de proceduri naționale de restructurare moderne și eficiente nu erau reglementate de vechile norme, ceea ce înseamnă că acestea nu puteau fi folosite în litigiile transfrontaliere. Acum va exista posibilitatea de a utiliza procedurile naționale de restructurare moderne pentru salvarea întreprinderilor sau recuperarea sumelor de bani de la debitorii din alte țări ale UE.
O mai mare securitate juridică și garanții împotriva „turismului de faliment”. Astfel, în cazul în care un debitor se mută cu puțin timp înainte de inițierea procedurii de insolvență, instanța va trebui să analizeze cu atenție toate circumstanțele cazului pentru a stabili dacă mutarea este autentică și nu are loc pentru a permite debitorului să profite de norme mai favorabile privind falimentul. Instanța va trebui să verifice dacă debitorul nu acționează ca un „turist în scopul falimentului”.
Șanse sporite de a salva o societate, întrucât noile norme conduc la evitarea „procedurilor secundare” (proceduri inițiate de instanțe dintr-o altă țară a UE decât cea în care se află sediul social al societății). Acest lucru va facilita restructurarea societăților într-un context transfrontalier. În același timp, normele prevăd, de asemenea, garanții privind interesele creditorilor locali.
Noile norme introduc un cadru privind procedurile de insolvență ale unui grup de societăți. Aceste norme vor spori eficiența procedurilor de insolvență care implică diferiți membri ai unui grup de societăți. La rândul său, acest lucru va spori șansele de salvare a grupului în ansamblul său.
Până în vara anului 2019 va exista o interconectare la nivelul UE a registrelor naționale electronice de insolvență. Acest lucru va facilita obținerea de informații cu privire la procedurile de insolvență din alte țări ale UE.
În 2012, Comisia Europeană a prezentat o propunere de actualizare a regulamentului din 2000 pentru îmbunătățirea punerii în aplicare a unora dintre dispozițiile acestuia, în scopul de a perfecționa administrarea efectivă a procedurilor transfrontaliere de insolvență. Propunerea a fost adoptată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene la 20 mai 2015 și intră în vigoare astăzi.
În 2014, Comisia a emis, de asemenea, o recomandare privind restructurarea și cea de a doua șansă. Cu ocazia revizuirii de către Comisie a punerii în aplicare a recomandării de către statele membre, a devenit evident faptul că normele sunt încă divergente și rămân ineficiente în unele țări.
Acesta este motivul pentru care, în noiembrie 2016, Comisia Europeană a propus o directivă privind insolvența întreprinderilor, care se axează pe facilitarea restructurării timpurii și pe acordarea unei a doua șanse.
Aceste două instrumente juridice – noul Regulament privind insolvența și propunerea de directivă – vor crea un cadru coerent de sprijinire a creșterii și a întreprinzătorilor.