Moody's: România a făcut progrese în corectarea dezechilibrelor macroeconomice, însă relaxarea fiscală generează riscuri

Moody's: România a făcut progrese în corectarea dezechilibrelor macroeconomice, însă relaxarea fiscală generează riscuri
scris 19 dec 2016

România a înregistrat progrese semnificative în demersurile privind ajustarea dezechilibrelor macroeconomice și consolidarea finanțelor, însă continuarea procesului de relaxare fiscală început în urmă cu doi ani ar putea duce la înrăutățirea perspectivelor fiscale și a competitivității pe plan economic, arată un raport Moody's.

Agenția de evaluare financiară estimează că deficitul bugetar va atinge 3% din PIB în acest an și va depăși acest prag în 2017, în contextul în care măsurile fiscale anunțate de Guvern vor anula efectele creșterii economice.

Urmărește-ne și pe Google News

Moody's consideră că deteriorarea substanțială a poziției fiscale a României și impactul acesteia asupra traiectoriei datoriei ar putea avea un efect negativ asupra calificativului suveran al țării, potrivit unui raport anual al Moody's privind evoluția României. În prezent, Moody's încadrează România în categoria investițională Baa3, cu perspectivă pozitivă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
După valul de critici generat de amânarea facilităților, Cioloș bate în retragere și spune că nu se va atinge de Codul Fiscal CITEȘTE ȘI După valul de critici generat de amânarea facilităților, Cioloș bate în retragere și spune că nu se va atinge de Codul Fiscal

"Printre punctele forte ale României se numără povara moderată a datoriei publice și îmbunătățirea cadrului legal instituțional (…) precum și perspectivele de creștere favorabile pe termen mediu și competitivitatea economică, în timp ce principalele provocări includ restrîngerea cheltuielilor guvernamentale, creșterea absorpției fondurilor UE și consolidarea guvernanței la companiile de stat", se arată în raport.

Economia românească va crește cu 4,8% în acest an și cu 3,7%, respectiv 3,3% în 2017 și 2018, potrivit estimărilor agenției. Consumul privat va continua să fie principalul canal de creștere în următorii doi ani, deși într-o mai mică măsură comparativ cu 2016, în contextul unei preconizate scumpiri a petrolului și a accelerării inflației.

Pe de altă parte, continuarea politicilor fiscale expansioniste în 2017, inclusiv prin dispunerea de măsuri precum eliminarea taxei pe construcții speciale și scăderea TVA, va deteriora vizibil poziția fiscală a României, consideră analiștii Moody's.

"Ca urmare a creșterii deficitului începând cu anul 2016 și în pofida creșterii economice robuste, Moody's se așteaptă ca ponderea datoriei guvernamentale în PIB să reintre pe o traiectorie ascedentă în următorii ani, după o scădere ușoară în 2015", potrivit raportului.

viewscnt
Afla mai multe despre
moody's
economie
romania
deficit
relaxare fiscala