Vicepremierul Italiei Matteo Salvini, care deține porotofliul Internelor, a declarat că Italia nu mai mai prelua niciun migrant. Dimpotrivă, pregătește expluzări. „Avem nevoie de o curățenie de masă. Stradă cu stradă, cartier cu cartier, piață cu piață.”
Noul guvern al Italiei, alcătuit dintr-o coaliție de partide populiste, ridică miza în Europa. Matteo Salvini, ministrul Internelor și șef al Ligii Nordului, a doua formațiune politică de la putere, a afirmat, potrivit Der Spiegel, că alegerile europarlamentare de vara viitoare ar urma să fie decisive. „Într-un an se va afla dacă Europa unită mai există sau nu”, a declarat Salvini pentru publicația germană preluată de Zero Hedge.
Principalul diferend între Italia și autoritățile de la Bruxelles îl reprezintă problema migranților unde atitudinea oficialilor europeni este considerată prea relaxată de către liderii italieni care au câștigat alegerile exact pe o platformă politică anti-migrație. „Nu mai vrem să mai luăm nici măcar unul”, a zis Salvini. „De fapt, am vrea să dăm mai departe câte unul.”
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un documentar BBC publicat în aceste zile arată sentimentul în creștere împotriva migrației în rândul populației italiene. Un caz extrem, un imigrant din Mali a fost împușcat de un autor necunoscut în adăpostul său improvizat într-o fabrică dezafectată. Este de urmărit în ce măsură nu cumva tocmai retorica anti-migrație a politicienilor este cea care împinge la gesturi ieșite din comun oameni obișnuiți, comentează jurnaliștii britanici.
În film, Salvini apare ca polticianul care a reușit să catalizeze sentimentul de alienare a italienilor în propria lor țară, unde numai în ultimii 3 ani au venit peste 600.000 de migranți. „În Italia întâietate au italienii”, afirmă Salvini la întâlnirile sale publice, un mesaj similar cu „America First” care l-a avut pe republicanul Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale în SUA.
Salvini este arătat vorbind fără echivoc despre expluzarea celor veniți ilegal în cadrul unei politici care nuz ar trebui să fie numai a Italiei, ci a întregii Europe. „Avem nevoie de o curățenie de masă. Stradă cu stradă, cartier cu cartier, piață cu piață”, zice cel care acum deținând portofoliul Internelor are șansa de a-și pune în practică viziunea.
Șef al formațiunii de dreapta, cu accente separatiste, Liga Nordului, Salvini a promovat un discurs fățiș împotriva imigrației ilegale, iar aceasta a fost una din componentele succesului în campania electorală. În urmă cu peste 1 an, actualul ministrui de Interne al Italiei acuzase rețeaua de ONG-uri finanțată de miliardarul american George Soros, că aduce ilegal migranți străini în special din Africa.
Nu sunt afirmații care țin numai de retorica politică. Portalul de analize financiare și geopolitice Gefira a realizat o monitorizare prin intermediul marinetraffic.com conform căreia în perioada intervalul 1 octombrie - 24 noiembrie 2016, un vârf în aducerea de migranți, un număr important de curse care, au adus peste 39.000 de imigranți africani din Libia către Sicilia și sudul Peninsulei Italiei. Conform investigației, cele 15 vase monitorizate, între care și nava Aquarius care a acostat acum, erau contractate de o serie de ONG-uri, respectiv MOAS, Medici fără Frontiere (Médicins Sans Frontiéres), Jugend Rettet, Salvați Copiii (Save The Children), Proactiva Open Arms, Sea-Watch, Sea-Eye și Life Boat. „Oricât de înalte ar fi intențiile acestor organizații, acțiunile lor sunt ilegale”, conchideau cei de la Gefira.
De atunci, ritmul traficului trans-mediteranean de personae s-a redus și grație unui accord între Italia și Libia care vizează o activitate mai intense a pazei de coastă libiene în schimbul unui accord financiar. Salvini vrea pe mai departe măsuri întărite și afirmă că a deschis și fronmtul cu ONG-urile. „Unii fac muncă voluntară, alții fac afaceri”, spune el despre acestea.
Membru al unei coaliții de guvernare eurosceptice, Salvini afirmă, în schimb că este în favoraea NATO: „Suntem sub atac. Vom cere ajutorul NATO. Suntem atacați dinspre sud, nu dinspre est.” Flota a 6-a a SUA are o bază lângă Napoli, în baza acordurilor de apartenență a tratatului militar al Atlanticului de Nord.
Italia vizează o politică mai dură. „Franța îi împinge pe oameni înapoi la frontieră, Spania își apără granițele cu armele. De astăzi și Italia va spune nu traficului de persoane și nu afacerilor în domeniul imigraței ilegale”, spune ministrul de Interne al țării. Se uită, măcar că Italia nu este primul avanpost: „Bunul Dumnezeu a pus Malta mai aproape de Africa decât Sicilia.”
Salvini este consecvent cu promisiunile sale din campania electorală și din anii precedenți. Într-un marș organizat la Milano el și-a strâns susținătorii sub sloganul „Opriți invazia!” („Stop invasione”).
Ministrul de Interne al Italiei nu este singurul care vorbește depre criza refugiaților ca despre o „invazie”. Premierul Ungariei Viktor Orban a câștigat alegerile parlamentare în această primăvară cu același discurs anti-imigrație. „Noi nu îi vedem ca refugiați; îi vedem ca pe invadatori musulmani”, declara la începutul acestui an Orban pentru publicația germană Bild. În interviul respectiv el afirma că multiculturalismul este o iluzie. Anterior, în vara anului trecut, într-un discurs-șoc ținut la Băile Tușnad, primul-ministru al Ungariei afirmase că „rețeaua mafiotă” a lui Soros și oficialii de la Bruxelles vor o Europă amestecată, islamizată.