O eventuală plafonare a prețurilor pe durata stării de urgență ar putea avea efecte negative atât asupra consumatorilor, cât și asupra producătorilor, spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros. El adaugă că a fost înregistrată o creștere a prețurilor atunci când și cererea a fost mare, când cumpărătorii intrați în panică își făceau stocuri de alimente, dar că pentru produsele autohtone, cel puțin, prețurile și-au revenit la normal.
„Plafonarea prețurilor la raft - dacă noi, statul, impunem doar o plafonare, creăm două efecte negative: încurajăm piața neagră și dispar de pe piață cei mai slabi producători. Noi, ca și stat, nu avem dreptul să-i vulnerabilizăm pe aceștia”, a declarat Oros la Digi24, scrie News.ro.
El a precizat că, încă dinaintea stării de urgență, a fost discutată cu alte țări care au impus restricții de circulație formarea unor culoare verzi pentru transportul mărfurilor, în primul rând pentru alimente, furaje, medicamente și dispozitive medicale.
CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii: Guvernul are un scenariu cu 1 milion de muncitori în șomaj tehnic, în perioada stării de urgență. Efortul bugetar, 4 miliarde de leiAdrian Oros a adăugat că a cerut primarilor să nu închidă piețele agro-alimentare pentru că acestea sunt mai sigure decât magazinele mici. În plus, acestea sunt locurile în care își vând produsele și producătorii locali.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat la Digi24 că nu sunt creșteri mari și uniforme în ceea ce privește alimentele și că cele mai mari scumpiri s-au înregistrat pe zona de produse medicale și sanitare - echipamente de protecție, măști, dezinfectanți.
El adăugat că au fost înregistrate și scăderi de prețuri, la anumite produse.
„Noi ne-am uitat din noiembrie-decembrie încoace. Față de noiembrie sau ianuarie, sunt situații în care avem prețuri mai mici acum, în martie. Deci, nu avem o tendință uniformă, să zicem că toate prețurile cresc și cresc accelerat”, a argumentat Chirițoiu.