O eventuală plafonare a prețurilor pe durata stării de urgență ar putea avea efecte negative atât asupra consumatorilor, cât și asupra producătorilor, spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros. El adaugă că a fost înregistrată o creștere a prețurilor atunci când și cererea a fost mare, când cumpărătorii intrați în panică își făceau stocuri de alimente, dar că pentru produsele autohtone, cel puțin, prețurile și-au revenit la normal.
„Plafonarea prețurilor la raft - dacă noi, statul, impunem doar o plafonare, creăm două efecte negative: încurajăm piața neagră și dispar de pe piață cei mai slabi producători. Noi, ca și stat, nu avem dreptul să-i vulnerabilizăm pe aceștia”, a declarat Oros la Digi24, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a precizat că, încă dinaintea stării de urgență, a fost discutată cu alte țări care au impus restricții de circulație formarea unor culoare verzi pentru transportul mărfurilor, în primul rând pentru alimente, furaje, medicamente și dispozitive medicale.
Adrian Oros a adăugat că a cerut primarilor să nu închidă piețele agro-alimentare pentru că acestea sunt mai sigure decât magazinele mici. În plus, acestea sunt locurile în care își vând produsele și producătorii locali.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat la Digi24 că nu sunt creșteri mari și uniforme în ceea ce privește alimentele și că cele mai mari scumpiri s-au înregistrat pe zona de produse medicale și sanitare - echipamente de protecție, măști, dezinfectanți.
El adăugat că au fost înregistrate și scăderi de prețuri, la anumite produse.
„Noi ne-am uitat din noiembrie-decembrie încoace. Față de noiembrie sau ianuarie, sunt situații în care avem prețuri mai mici acum, în martie. Deci, nu avem o tendință uniformă, să zicem că toate prețurile cresc și cresc accelerat”, a argumentat Chirițoiu.