Ministru portughez: Trecerea la euro va deveni mai dificilă pentru statele care ezită să facă acest pas în prezent

Ministru portughez: Trecerea la euro va deveni mai dificilă pentru statele care ezită să facă acest pas în prezent
scris 31 aug 2017

Statele membre UE care ezită să treacă la euro în prezent ar putea întâmpina dificultăți dacă vor dori să adopte moneda europeană pe viitor, în contextul în care țările din zona euro continuă procesul de integrare, potrivit ministrului portughez de Externe.

Pe măsură ce statele din zona continuă să își armonizeze politicile economice, țările cu propria monedă ar putea fi nevoite să depună eforturi mai mari dacă doresc să adopte euro mai tărziu, spune ministrul portughez Augusto Santos Silva, într-un interviu pentru Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

“Există deja un punct central al integării europene, numit zona euro. Adoptarea ulterioară a monedei euro ar putea fi mai puțin facilă, dar trebuie să rămână posibilă”, potrivit oficialului.

Așa-numita “Europa cu mai multe viteze”, pe care o vor unii dintre liderii europeni după Brexit, oferă avantajul că statele membre pot decize unde vor să se poziționeze în ceea ce privește integrarea, adaugă ministrul.

România devine statul est-european cu cea mai agresivă impozitare a carburanților. Benzina și motorina se pot scumpi cu 38 de bani/litru CITEȘTE ȘI România devine statul est-european cu cea mai agresivă impozitare a carburanților. Benzina și motorina se pot scumpi cu 38 de bani/litru

Excluzând Marea Britanie, care se pregătește să părăsească blocul comunitar, opt din cele 27 de state membre UE sunt în afara zonei euro și se opun, în general, adoptării monedei unice. Dintre statele postcomuniste, doar Bulgaria are în vedere adoptarea rapidă a monedei euro, în timp ce economiile mai mari, ca Cehia și Polonia, refuză să stabilească termene în acest sens, notează Bloomberg. 

Ministrul de Finanțe polonez a afirmat recent că Polonia nu este gata să adopte euro și nici nu consideră necesară intrarea în zona euro. Mai mult, oficialul consideră că țara ar pierde, prin trecerea la euro, principalul său avantaj: independeanța politicii monetare.

“Dacă nu urmezi drumul integrării devine din ce în ce mai dificil să te întorci la momementul oportun integrării”, susține ministrul portughez de Externe.

În ceea ce privește România, programul de convergență pentru 2017-2020, aprobat în luna mai de Guvern, nu mai menționează o dată certă de aderare a României la zona euro, ci doar menținerea acestui angajament, după cum a relatat Profit.ro în premieră.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a afirmat recent că România ar putea adera la zona euro în 2022, odată cu reducerea decalajelor dintre veniturile cetățenilor,

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ulterior, că deocamdată nu se inițiază vreun demers la nivel guvernamental pentru adoptarea monedei euro în 2022 și nu crede că cineva a început „o asemenea aventură”, în condițiile în care nu este un proiect foarte ușor și nu se pot avansa termene doar de dragul de a face așa ceva.

Potrivit unei analize a grupului austriac Erste, România ar putea avea nevoie de aproximativ 10 ani pentru a trece la euro, dat fiind că trebuie să recupereze decalajul față de zona euro în ceea ce privește PIB per capita și să reducă, totodată, discrepanțele majore dintre regiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
ministru
adoptare
uniunea europeana
integrare
bloomberg
zona euro