Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni în valută de 259,5 milioane de euro pe piața internă la un randament mediu de 1,94% pe an, cel mai mare de după 2012 pentru un astfel de împrumut. Anul trecut guvernul încă împrumuta la dobânzi negative în euro.
Titlurile cu scadența în trei ani au atras o cerere de 3,7 ori mai mare decât prospectul de 100 de milioane de euro.
Este primul împrumut în euro din piața românească după august 2021. Atunci Ministerul Finanțelor împrumuta 176,3 milioane de euro cu scadența în doi ani și trei luni la un randament mediu negativ de -0,04%.
De altfel, randamentul mediu plătit la licitația de azi este cel mai ridicat de după august 2014. În piața de obligațiuni a zonei euro randamentul mediu la titlurile pe trei ani este de 0,38% pentru țările cu rating AAA, respectiv de 0,61% pentru toate țările care folosesc moneda euro. În august anul trecut randamentul mediu era de -0,77% pentru cele mai bine cotate țări, respectiv de -0,59% pentru întreaga zonă euro.
Curba randamentelor în zona euro. Sursa: BCE
Curba randamentelor s-a mutat cu circa un punct procentual mai sus în întreaga zonă euro, lucru vizibil mai ales pe scadențele medii și lungi, ca urmare a creșterii inflației și a anticipațiilor piețelor că politica monetară va deveni mai restrictivă. Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la o accelerare a creșterii randamentelor la cel mai ridicat nivel de după 2014 pe scadențele de 3 și 5 ani, respectiv la cel mai ridicat nivel de după 2014 pentru titlurile pe 10 ani.
Evoluție randamente titluri 3 ani AAA în zona euro. Sursa: BCE
În lei creșterea dobânzilor este și mai mare față de anul trecut. Randamentele au ajuns la cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu. Spre exemplu, randamentul mediu din piața secundară pentru titlurile pe 3 ani a crescut de la 2,27% în aprilie 2021 și 2,94% în august la 6,16% în prezent.
Sursa date: BNR
Statistica a raportat azi o inflație anuală de 10,2% în martie, depășind așteptările analiștilor.