Ministerul Finanțelor a emis titluri noi la schimb cu unele existente în piață ce urmau să ajungă la scadență în octombrie. Finanțele au un vârf de plată în această toamnă, în condițiile în care mai multe serii de obligațiuni trebuie răscumpărate într-un timp scurt, și au accelerat din nou împrumuturile în piața internă.
Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni de 417,9 milioane de lei, cu scadența în februarie 2038 și la un randament de 6,39% pe an, la schimb cu obligațiuni de 478,2 cu scadența în octombrie anul curent. Cererea a depășit de aproape două ori și jumătate prospectul de 200 de milioane de lei.
Finanțele au început să folosească operațiunile de preschimbare la finele lui 2022, cu obiectivul declarat de a reduce riscul de finanțare și de a diminua necesarul pe termen scurt, concomitent cu creșterea duratei portofoliului.
În ultima perioadă vedem din nou o accelerare a împrumuturilor în piața internă, pe fondul unui exces de lichiditate în sectorul bancar și al scăderii randamentelor medii cerute de investitori.
Luni, Guvernul a luat 843 de milioane de lei până în septembrie 2032, peste prospectul de 500 de milioane de lei, la un randament mediu de 6,53%. În săptămâna precedentă, MFP a reglat lichiditatea în exces a băncilor și a luat 8 miliarde de lei pe 2 luni la un randament de 5,99%, dobândă similară cu cea pe care băncile o pot încasa de la BNR prin facilitatea de depozit.
În august încep rambursările către investitori. Prima oară ajung la scadență certificate de trezorerie de 402 milioane de lei, în septembrie urmează obligațiuni de 10 miliarde de lei, apoi certificatele de 8 miliarde de lei amintite mai sus, după care în octombrie vine scadența unor obligațiuni de 10,5 miliarde de lei și a unor certificate de 410 milioane de lei.
La finele lunii noiembrie și în decembrie, statul trebuie să plătească băncilor certificate de 405 milioane de euro și obligațiuni de 2,18 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI Dolarul continuă să scadă și atinge minimul ultimelor 15 luni. Cel mai puternic val de vânzări din ultimele 5 luniRandamentele au scăzut din nou în această săptămână, cu circa 34 de puncte de bază pe scadența de 10 ani până la o medie de 6,37% în piața secundară. Mișcarea este similară cu cea din regiune, precum și cu cea din piețele principale, pe fondul comentariilor venite dinspre Banca Centrală Europeană, interpretate ca fiind favorabile unei creșteri mai lente a dobânzilor.
Săptămâna viitoare vor avea ședințe de politică monetară atât BCE, cât și Fed.