Deprecierea din ultimul an și concurența din ce în ce mai ridicată de pe piață au făcut ca, începând cu luna septembrie, mineritul bitcoin să nu mai fie profitabil pentru persoane fizice, ci numai pentru marii producători instituționali. Costul marginal de producție reprezentat de factura la electricitate a depășit, începând cu această lună, prețul unei criptomonede.
Cea mai cunoscută mare monedă digitală la nivel global s-a depreciat cu peste 50% în ultimul an și cu peste 60% față de cotația maximă pe care a înregistrat-o pe 17 decembrie 2017.
Potrivit Diar, companie de analiză a pieței criptomonedelor, “veniturile din mineritul Bitcoin în primele 6 luni ale acestui an depășit cu 1,4 miliarde dolari veniturile pe întregul an trecuti”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Începând însă cu luna septembrie, însă, activitatea minerilor care plătesc prețurile cu amănuntul la energia electrică a devenit neprofitabilă, cu excepția situației în care sunt studenți și “sapă” după bitcoin în camera de cămin, pentru simplul motiv că nu ei sunt cei care suportă custul cu plata facturii la electricitate.
Spre deosebire de persoanele fizice, marii producători instituționali își permit să negocieze contractele cu furnizorii de energie electrică și să realizeze un cost de producție marginal mai reduse. În prezent, acesta este, potrivit MarketWatch, de 50-60% din profitul brut realizat din activitatea de minerit.
Potrivit unui sondaj efectuat în luna mai de Elite Fixtures, costul mediu de producție a unei monede bitcoin era de 4,758 dolari.