Mario Draghi (BCE): Salariile și inflația vor crește mai lent decât se credea în zona euro

Mario Draghi (BCE): Salariile și inflația vor crește mai lent decât se credea în zona euro
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 oct 2017

Prețurile și piața muncii răspund cu greu la stimulii monetari, este concluzia președintelui Băncii Centrale Europene Mario Draghi.

Salariile și inflația vor crește în cele din urmă în cele 19 țări ale zonei euro, dar într-un ritm mult mai coborât decât se credea, a declarat ieri președintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, care a cerut răbdare de la factorii de decizie. „Suntem încrezători că în cele din urmă condițiile vor continua să se îmbunătățească, iar rata inflației va converge cu ținta de o manieră sustenabilă”, a declarat Draghi, potrvit Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

Faptul că prețurile și salariile nu au răspuns la stimulii monetari cad mai degrabă în sarcina pieței muncii, decât a unei schimbări structurale a naturii inflației, susține președintele BCE, aflat la Washington la întrunirea anuală a Fondului Monetar Internațional.

România a ieșit din nou pe piețele internaționale cu eurobonduri. Finanțele au împrumutat azi un miliard de euro pe 10 ani, la cel mai mic randament și spread obținut vreodată CITEȘTE ȘI România a ieșit din nou pe piețele internaționale cu eurobonduri. Finanțele au împrumutat azi un miliard de euro pe 10 ani, la cel mai mic randament și spread obținut vreodată

Cu inflația redusă în ultimii ani, dar cu o economie în expansiune, Banca Centrală Europeană se află în fața dilemei dacă trebuie sau nu să oprească stimulii monetari. Surse apropiate instituției spun că aceasta este probabil să continue programul de achiziții de active financiare din piața secundară, dar la volume mai mici, semnalând atât încredere în economie, cât și sprijinul pe termen lung. „Trebuie  să avem răbdare, pentru că va lua timp”, a declarat Draghi.

Deși zona euro are 17 trimestre consecutive de creștere a produsului intern brut, majorarea salariilor a fost sub așteptări.

BCE a ținut ratele de dobânzi în teritoriu negativ pentru mult timp și are deja pe bilanțuri, duă programele de achiziții, bonduri în valoare de peste 2 trilioane euro. Draghi respinge că aceasta ar putea conduce la o supraevaluare a prețurilor activelor, deși baloane speculative deja au fost observate în unele zone, în special în imobiliarul comercial.

viewscnt
Afla mai multe despre
mario draghi
bce
zona euro
inflatie