Marile companii din SUA se pregătesc pentru o nouă recesiune, multe dintre acestea anunțând deja tăieri de costuri pentru a nu fi prinse cu garda jos, potrivit analiștilor Gartner.
Termeni ca “declin” și “încetinirea economiei” apar de patru ori mai des în raportările financiare pe 2018 comparativ cu anul precedent, conform unui studiu Gartner pe baza rapoartelor financiare și a prezentărilor pentru investitori ale companiilor incluse în indicele S&P 500.
Majoritatea directorilor de companii rămân, totuși, încrezători cu privire la evoluția economiei SUA în 2019, cei mai optimiști fiind jucătorii din tehnologie și comunicații. În schimb, companiile cu o expunere ridicată în China sunt mai inclinate să preconizeze o scădere a cererii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Chiar și în situațiile în care anticipează o evoluție economică în general pozitivă, multe dintre cele mai mari companii ale lumii încep să se comporte ca și cum ar fi în recesiune. Ford, Pepsi și P&G sunt exemple recente de companii cu un profil ridicat care au anunțat programe de eficientizare la scară largă,” spune Tim Raiswell, vicepreședinte Gartner, departamentul de practici financiare.
Preocuparea economică cea mai frecvent menționată în rândul executivilor din companiile incluse în S&P 500 este încetinirea creșterii economiei chineze, potrivit analiștilor, care notează că îngrijorările privesc mai degrabă caracterul imprevizibil al intervențiilor guvernamentale și mai puțin o slăbiciune a fundamentelor economice.
În ceea ce privește economia SUA, principalele temeri exprimate sunt legate de recentul blocaj al administrației federale și de incertitudinile din jurul politicilor comerciale promovate de președintele Donald Trump.
Printre subiectele politice cu un impact economic negativ la nivel global, directorii de companii au menționat Brexitul și peisajul politic divizat din zona euro, precum și evoluțiile din Orientul Mijlociu și America de Sud.
“Având în vedere absența unor precedente realiste în multe dintre aceste cazuri, părțile pot doar să ghicească cât din discursul politic se va transforma în măsuri ferme și care va fi impactul asupra companiilor”, notează Raiswell.
“În acest mediu incert, după o lungă perioadă de expansiune începând cu anul 2009, un număr important de companii de top adoptă poziții de retragere și fac pregătiri pentru a putea profita de o perioadă de declin și a nu cădea victimele acesteia”.
Potrivit studiului Gartner, directorii de bănci atenționează cu privire la creșterea împrumuturilor riscante acordate de instituțiile nebancare.
Deși mulți economiști consideră că următoarea recesiune din SUA va îmbrăca o altă haină decât cea a crizei de lichiditate financiară din 2009, directorii financiari și trezorierii ar trebui să fie îngrijorați cu privire la creșterea creditării nebancare și a riscurilor la adresa sistemului financiar al SUA, arată Raiswell.
“Portofoliile non-bancare tind să fie construite pe împrumuturi cu un grad ridicat de risc acordate clienților cu venituri mici. O combinație a acestui fenomen cu o eventuală relaxare viitoare a reglementărilor bancare și de creditare ar putea crea probleme pentru economia globală în următorii câțiva ani”, a conchis el.