Stimulentul de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună, acordat personalului medical implicat direct transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, va fi acordat și tuturor medicilor de familie.
Ordonanța de urgență a Guvernului a fost amendată în acest fel de către comisia de buget a Senatului, iar senatorii urmează să și voteze, marți, în plen această modificare.
UPDATE ora 18,40 Proiectul a fost adoptat în unanimitate de către cei 130 de senatori care și-au exprimat votul.
De ce este important: Prin Ordonanța de urgență nr. 43/2020, din 6 aprilie, a fost aprobată acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.
CITEȘTE ȘI Orban: Aproape 1,3 milioane de români au revenit în țară. Șomajul va crește la 6%Inițial, la finele lunii aprilie, comisia decisese doar să întocmească un raport favorabil ordonanței, fără a-i aduce vreo modificare, însă, la ultima ședință de plen a Senatului, proiectul a fos retrimis comisiei pentru un nou raport.
Noul raport, care va fi supus marți votului plenului Senatului, cuprinde și un amendament, aprobat în unanimitate de membrii comisiei, care stabilește că stimulentul de risc, în cuantum de 2.500 lei, ”se acordă tuturor medicilor de familie”.
”Ce aproximativ 11.000 de medici de familie au fost și continuă să fie implicați activ în combaterea epidemiei de COVID-19”, au argumentat senatorii amendamentul.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Măsurile gândite de Guvern: Ajutoare de stat pentru investiții, reducerea prețului la energie, scutire de impozit și contribuții pentru unii angajați, investiții masive în infrastructură, Fond național de InvestițiiDecizia senatorilor vine după ce, săptămâna trecută, Guvernul a decis extinderea categoriilor de personal medical care va primi stimulentul de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună, dar nu a inclus în aceste categorii și medicii de familie.
Executivul a constatat că nu a fost echitabilă limitarea sporului doar la personalul implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.
CITEȘTE ȘI FOTO Ford Craiova a început activitatea de producție de automobile, dar și pe cea de viziere de protecțiePrin urmare, în plus față de categoriile inițial incluse în Ordonanța de urgență nr. 43/2020, Guvernul a decis acordarea sporului de 2.500 lei următoarelor categorii de personal:
a) medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19;
b) personal care furnizează servicii de asistență medicală comunitară, respectiv servicii de îngrijire medicală, activități de izolare și carantinare a persoanelor diagnosticate pozitiv;
c) personal din cadrul direcțiilor de sănătate publică implicat în activități de carantinare, recoltare și transport probe pentru testare SARS-CoV 2, activități de sprijin a persoanelor aflate sub măsura de carantină, verificare, evaluare medicală a persoanelor care traversează punctele de frontieră și care asigură tratamentul persoanelor care prezintă risc de infectare SARS-COV2, respectiv pacienți diagnosticați COVID-19;
d) personal din cadrul direcțiilor de sănătate publică care desfășoară activități specifice de inspecție sanitară, în condițiile în care a existat cel puțin un caz confirmat de infecție cu COVID-19;
e) personalul din rețeaua de medicină legală implicat în manipularea și efectuarea necropsiilor pacienților infectați cu COVID-19, inclusiv personalul din laboratoarele de toxicologie și histopatologie;
f) alte categorii de personal implicate în activități desfășurate pentru pacienți infectați cu COVID-19;
g) personalul de la lit. a)-e) care in urma desfășurării activității a fost infectat cu coronavirus.