Leul pierde 0,20% față de euro, indicele BET de la BVB coboară doar marginal sub referință. Este cea mai slabă monedă națională din august 2012, când suspendarea lui Băsescu a declanșat o criză

Leul pierde 0,20% față de euro, indicele BET de la BVB coboară doar marginal sub referință. Este cea mai slabă monedă națională din august 2012, când suspendarea lui Băsescu a declanșat o criză
scris 15 iun 2017

În prima oră de tranzacționare de la BVB, indicele reprezentativ BET s-a corectat modest, reacția investitorilor fiind calmă la prefigurarea unei crize guvernamentale. „Sunt obișnuiți investitorii”, spune un trader.

Coaliția de guvernare a retras sprijinul Guvernului Sorin Grindeanu, însă premierul refuză să demisioneze, ceea ce creează premisele prelungirii impasului politic. Cu toți miniștrii demisionari, Executivul pare a fi nefuncțional, însă reacția este moderată în piețele financiare.

Urmărește-ne și pe Google News

Cursul de schimb euro/leu se tranzacționează în jurul nivelului de 4,5880 lei pentru un euro, cu 0,21% peste reperele de tranzacționare din zona de 4,5780 lei pentru un euro de la jumătatea zilei de ieri. Este cea mai slabă monedă națională din august 2012, chiar dacă pierderea este de numai aproximativ jumătate de procent față de valorile din ultima lună.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La Bursa de Valori București, reacția adversă a fost modestă. La capătul primei ore de tranzacționare, indicele reprezentativ BET se afla la nivelul de 8.469,60 puncte, cu numai 0,09% sub referință, potrivit platformei de tranzacționare a IFB Finwest. Minimul intraday nu a fost mai departe de un reper egal cu o depreciere de aproximativ un sfert de procent.

Comitetul Executiv al PSD a decis să retragă sprijinul politic pentru Guvernul Grindeanu. Dragnea: Toți miniștrii și-au prezentat demisia. Grindeanu: NU demisionez ! CITEȘTE ȘI Comitetul Executiv al PSD a decis să retragă sprijinul politic pentru Guvernul Grindeanu. Dragnea: Toți miniștrii și-au prezentat demisia. Grindeanu: NU demisionez !

Răzvan Raț, senior trader la BRK Financial Group, pune acest lucru pe seama maturizării pieței românești de capital și a robusteței acesteia la momentele de incertitudine care apar periodic din mediul politic. „Sunt obișnuiți investitorii”, a declarat el pentru Profit.ro.

„În ianuarie a fost mai concludent, când a fost mai mult deranj, și manifestații de stradă, dar piața a rezistat bine.”

Indicele reprezentativ BET s-a apreciat ieri cu 0,37%, chiar în plină ședință de analiză a activității guvernamentale din partea principalului partid al majorității, PSD. Era un ricoșeu la capătul unei secvențe de 6 sesiuni consecutive de corecții modeste care îndepărtase cu aproximativ 6,66% indicele BET față de maximul post-criză de 8.679,41 puncte.

Leul pierde 0,20% față de euro, indicele BET de la BVB coboară doar marginal sub referință. Este cea mai slabă monedă națională din august 2012, când suspendarea lui Băsescu a declanșat o criză

Este posibil ca o parte din informațiile cu privire la criza guvernamentală să fi fost inclusă în prețuri prin aceste deprecieri? Raț răspunde că este parțial adevărat: „Toți știam ce se va întâmpla.” Multe dintre corecții s-ar fi întâmplat oricum. Spre exemplu, titlurile energetice precum Nuclearelectrica (SNN), Romgaz (SNG) și Transgaz (TGN) s-au apreciat pe fondul așteptărilor pieței că societățile respective vor acorda dividende speciale în baza Ordonanței de Urgență 29/2017 care prevede repartizarea de câștiguri din rezervele constituite în baza profiturilor reportate din anii anteriori. Cum această perspectivă se îndepărtează, „era normal să vină corecția”, spune Raț.

De asemenea, ajustarea tehnică titlurilor Fondul Proprietatea (FP) urmare a returnării de aport la capitalul social de 0,05 lei/acțiune a avut o contribuție la tendința descendentă a indicelui BET, unde Fondul are un procentaj important în structură.

Cel mai lichid titlu de la BVB în prima oră de tranzacționare era, la BVB, SIF Moldova (SIF2) care pierdea 1,00%, până la prețul de 0,9900 lei/acțiune, urmat de titlurile Digi Communications (DIGI) care coborau cu 2,50%, până la prețul de 39,00 lei/acțiune, cu un leu sub prețul ofertei publice de 40,00 lei/acțiune care a adus compania la bursă luna trecută.

Raț de la BRK spune că ce se întâmplă acum nu mai aduce aminte de corecțiile violente de la suspendarea președintelui din 2007 sau la ce se întâmpla în anii trecuți când existau reacții în piață la fiecare moțiune de cenzură. „În ultimul an, nu se mai uită lumea la politic”, a conchis traderul.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
euro
leu
criza
sorin grindeanu
bursa
razvan rat
brk financial
romgaz
sif moldova