Stimulii fiscali nu pot ajuta economia României să crească în mod sustenabil, cu 5%, timp de 10 ani, pentru că reprezintă doar măsuri pe termen scurt, singura soluție viabilă fiind reformele structurale, a declarat marți economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
România trebuie să înregistreze un avans de minim 5% timp de mai mulți ani pentru a reduce decalajul existent față de țările dezvoltate din Uniunea Europeană (UE), dar acest obiectiv nu se poate realiza doar pe baza stimulilor fiscali, consideră economistul.
”Economia României nu poate crește sustenabil cu 5% pe an, timp de 10 ani, numai cu stimuli fiscali, care mai devreme sau mai târziu vor trebui retrași. O creștere sustenabilă poate fi obținută doar prin reforme structurale”, a spus Lazea, conform News.ro.
Reformele structurale presupun privatizarea sau restructurarea companiilor de stat ineficiente, creșterea eficienței administrației de stat și stimularea competiției și a investițiilor pe toate piețele, spun economiștii.
Economia românească a primit mai mulți stimuli din partea guvernului în ultimul an, care au accelerat creșterea economică în prima jumătate a acestui an.
Efectul maxim a fost înregistrat în trimestrul al doilea, când economia a avansat cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Însă efectul stimulilor s-a atenuat în al treilea trimestru, când creșterea economică a încetinit la 4,4%, sub așteptări.
Astfel, salariile bugetarilor au fost majorate la finalul anului trecut cu 10%, veniturile angajaților din sectorul public de sănătate au crescut cu 25%, o majorare similară fiind aplicată anul trecut și în sectorul educației.
CITEȘTE ȘI Economia României a crescut în trimestrul III cu 4,4% față de aceeași perioadă din 2015 și cu 0,6% față de trim. IIÎn plus, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a crescut cu 19%, de la 1.050 lei la 1.250 lei.
Pe partea fiscală, Guvernul a redus taxa pe valoarea adăugată (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, măsură care a stimulat puternic vânzările de bunuri alimentare, iar cota generală a TVA a fost redusă de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.
De asemenea, impozitul pe dividende și mai multe categorii de accize au fost micșorate în acest an.
Măsurile au stimulat consumul și creșterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante, avertizează analiștii.
Astfel, contul curent al balanței de plăți a înregistrat după primele nouă luni din acest an un deficit de 2,66 miliarde euro, cu 142% mai mare față de aceeași perioadă din 2015, în special ca urmare a deteriorării balanței comerciale.