Creșterea economiei germane s-a înjumătățit în trimestrul al treilea față de cel de-al doilea, la 0,2%, din cauza impactului Brexit asupra exporturilor, dar activitățile par să își revină în trimestrul patru, potrivit datelor publicate de Biroul Federal de Statistică, relatează Reuters.
Analiștii anticipau un avans de 0,3%.
"Ne-am așteptat la o activitate economică mai intensă în trimestrul al treilea. Dar sunt perspective mai bune pentru ultimul trimestru”, a declarat Andreas Scheuerle, analist la DekaBank, existând așteptări de revenire a cererii pentru produsele germane, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Consumul intern a depășit comerțul, ca cea mai importantă sursă de creștere, datorită ratei scăzute a șomajului, a creșterii salariilor și a dobânzilor aflate la minime record.
Guvernul anticipează pentru acest an o creștere economică de 1,8%, cea mai ridicată din ultimii cinci ani, care ar urma să încetinească la 1,4% în 2017.
Dacă Statele Unite, cel mai important partener economic al Germaniei, va crește protecționismul, acest fapt va avea în mod sigur un impact asupra creșterii economiei germane, avertizează Carsten Brzeski, analist la ING Bank.
CITEȘTE ȘI Economia României a crescut în trimestrul III cu 4,4% față de aceeași perioadă din 2015 și cu 0,6% față de trim. IIStatele Unite asigută circa 10% din vânzările Germaniei în străinătate. În 2015, companiile germane au vândut bunuri de 114 miliarde de euro în SUA, majoritatea vehicule, utilaje și produse chimice.
Institutul german de cercetări Ifo estimează că peste 1 milion de locuri de muncă din Germania au legătură cu exporturile pe piața americană, iar numărul acestora ar putea scădea dacă președintele american ales Donald Trump își va pune în aplicare promisiunile protecționiste din campania electorală.