Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, cu rădăcini în țară: Recomandări pentru România la Gala Profit.ro

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, cu rădăcini în țară: Recomandări pentru România la Gala Profit.ro
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 nov 2022

Invitat la Gala Premiilor Profit.ro, Lawrence Summers, care anticipează intrarea SUA în recesiune, spune că România ar trebui să păstreze rezerve pentru eventualitatea unor vremuri rele, în paralel cu strângerea legăturilor comerciale cu Europa și axarea dezvoltării pe zonele din economie care deja performează.

Șocul inflaționist la nivel mondial a lovit și România, iar economia operează în condiții de stres încă din anul 2020. Întrebat asupra ce ar trebui să facem ca țară, Lawrence Summers a menționat 3 linii de direcție care ar asigura o mai bună navigare în contextul dificil la nivel internațional.

Urmărește-ne și pe Google News

În primul rând, autoritățile ar trebui să spere la ce este mai bine, dar să se pregătească pentru ce poate fi mai rău, spune Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA în anii 1999-2001, în Administrația Bill Clinton. Astfel, păstrarea unor reezerve suplimentare de bani ar fi de preferat pentru atenuarea unor potențiale șocuri. Pe de altă parte, dacă dobânzile vor coborî și din nou vor fi resurse disponibile, atunci acestea vor putea fi disponibilizate pentru planurile de dezvoltare avute în vedere.

GRAFICE Băncile au tot mai mulți clienți pentru depozitele la termen. Românii redescoperă mirosul dolarilor. Depozitele în alte valute decât euro au ajuns la un record istoric. Leul face pui (jumuliți în continuare de inflație) CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile au tot mai mulți clienți pentru depozitele la termen. Românii redescoperă mirosul dolarilor. Depozitele în alte valute decât euro au ajuns la un record istoric. Leul face pui (jumuliți în continuare de inflație)

În al 2-lea rând, România, ca țară membră în Uniunea Europeană, ar trebui să profite de acest statut și să consolideze relațiile comerciale. Țara trebuie să caute să exporte cât mai mult în Europa și să importe cât mai mult din lucrurile de care are nevoie tot din țările de pe continent, într-o colaborare cât mai intensă, mai spune Summers care a deținut poziția de economist-șef al Băncii Mondiale în anii 1991-1993, fiind și președinte al Universității Harvard.

În al 3-lea rând, în această etapă de turbulențe ar fi bine ca România să încearcă să construiască în jurul a zonelor care o face mai puternică, în detrimentul alocării resurselor pentru protejarea părților sale slabe. Axarea pe domeniile unde țara a arătat forță, îndrumarea sistemului de educație pentru deservirea respectivelor zone este de preferat pentru ca acele concentrări de dezvoltare să poată ataca piețele externe.

Summers, născut în New Haven, în statul american Connecticut, are rădăcini în România, mama sa, Anita Summers, fiind născută într-o familie de evrei din Regatul României. Ea și cu soțul ei, Robert Summers, născut Samuelson, au fost profesori la University of Pennsylvania.

viewscnt
Afla mai multe despre
lawrence summers
harvard
sua