Șeful statului a semnat, astăzi, decretul de promulgare a Legii bugetului de stat pe 2016, anunță Administrația Prezidențială.
Alături de legea bugetului, președintele Klaus Iohannis a mai promulgat Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, precum și Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016.
În construcția bugetară pentru anul viitor, cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 252 miliarde de lei (33,8% din PIB), iar veniturile sunt estimate la 231,10 miliarde de lei (31% din PIB), cu un deficit bugetar de 2,8% din PIB, ceea ce corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB și unui deficit structural de 2,73% din PIB.
Consiliului fiscal a formulat mai multe critici în legătură cu construcția bugetară pentru 2016, arătând că este un exemplu de manual pentru tot ceea ce Legea Responsabilității Fiscal - Bugetare era menită să prevină – legiferare concomitentă a unor reduceri de taxe și a unor majorări de cheltuieli, ambele cu impact bugetar permanent, de natură să creeze premisele unei abateri de durată și foarte dificil de corectat de la echilibrul bugetar.
Proiectul de buget este întocmit cu un deficit bugetar de 2,95% din PIB, în condițiile în care prin Strategia fiscal-bugetară era prevăzută o țintă de 1,1% din PIB, ca urmare a angajamentului luat de România prin Compactul fiscal, document negociat de toate statele membre ale Uniunii Europene pentru prevenirea deficitelor mari și a supraîndatorării.
Instituția consideră că veniturile din TVA sunt supraevaluate cu 3,2 miliarde de lei, în timp ce încasările din impozitul pe profit sunt subevaluate. Per total, Consiliul fiscal identifică o supraevaluare a veniturilor de circa 2 miliarde lei (0,3 % din PIB).