Jakobsen, CIO Saxo Bank: Brexit e o veste bună pentru europeni, chiar daca primele efecte sunt dureroase

Jakobsen, CIO Saxo Bank: Brexit e o veste bună pentru europeni, chiar daca primele efecte sunt dureroase
Oana Osman
Oana Osman
scris 24 iun 2016

Presiunea pusă pe reformarea UE, care nu-și mai poate ignora alegătorii, este principala consecință bună a votului de ieșire din Uniune dat, la referendum, de cetățenii britanici, consideră Steen Jakobsen, economist-șef și CIO Saxo Bank. Reprezentanții instituției încearcă să analizeze la rece ce se întamplă și se poate întampla în continuare pe piețele financiare globale.

"Până la urmă, e o veste bună pentru europeni, chiar dacă primele efecte sunt dureroase: procesul de reformă al UE va răbufni, pentru că Uniunea Europeană, iată, nu-și mai poate ignora alegătorii. Ascultam, azi noapte, postul de radio BBC - "O țară divizată, frica i-a determinat pe pro-europeni să-și schimbe opinia, un gest urât la adresa Parlamentului, un contract social rupt, odată cu trei partide principale care s-au luptat împotriva Brexitului și au eșuat..." Este exact mesajul pe care am vrut în permanență să-l scot în evidență înainte de Brexit. Contractul social a fost reziliat de alegătorii din Marea Britanie și s-ar putea să mai vedem asta în UE. Cameron a încercat o negociere cu o Europă cu două paliere, însa acum avem un continent fragmentat, iar un Super Stat este foarte greu de imaginat..”, a declarat Jakobsen.

Urmărește-ne și pe Google News

Economistul-șef al Saxo Bank anticipează că votul pro-Brexit va da aripi mișcarilor anti-sistem din Spania (cu alegeri săptămâna viitoare) și Franța(cu alegeri în 2017). “Un alt lucru important: votul confirmă faptul că Donald Trump are o șansă la alegeri...", spune acesta.

În opinia sa, totul depinde acum de reacția politicienilor. Din partea Băncii Angliei, se așteaptă azi la o reducere a dobânzii cu 50 de puncte de bază și crede că Banca Centrala Europeana va furniza și ea, probabil, lichidități, cu ajutorul Băncii Japoniei și al Rezervei Federale a SUA, în condițiile în care lira sterlină a intrat deja în zona critică pe termen lung.

Riscuri pentru viitorul UE și chiar pentru alegerile din SUA

John J Hardy, Head of Forex Strategy la Saxo Bank, consideră, la rândul său, că cele mai importante 24 de ore din istoria noastră recentă au trecut deja. Apetitul de risc și lira sterlină crescuseră înainte de vot, lumea așteptându-se la un "Bremain", pentru a ne trezi apoi la cruda realitate a unui răsunător Brexit.

"Au existat așteptări privind votul de ieri, dacă ne uitam la comportamentul alegătorilor din trecut - vezi referendumurile pentru independența Quebecului și a Scoției, unde alegătorul marginal a decis păstrarea status quo-ului. Nu a fost cazul acum și asta demonstrează riscurile ce planează asupra voturilor populare legate de viitorul UE și poate chiar asupra alegerilor din SUA. Băncile centrale și politicienii nu au facut altceva decâ să alimenteze repulsia față de acest status quo - e concluzia cea mai dură și mai profundă. A fost, de asemenea, un vot puternic antiglobalizare”, arată Hardy.

În opinia sa, va exista un răspuns oficial puternic, iar băncile centrale vor interveni, ceea ce înseamnă ca vom avea un risc concentrat pe această zi de tranzacționare, cu o reacție și din partea investitorilor.

Bursa românească, un brânci de la britanici CITEȘTE ȘI Bursa românească, un brânci de la britanici

Cum premierul David Cameron și-a anunțat deja demisia, important este acum, consideră Hardy, să vedem ce facem până la sfârșitul zilei și la începutul săptămânii viitoare, păstrându-ne rezerve de strategie înainte de a judeca în ce mod vom reacționa la evoluția pieței în continuare.

Cotația EUR/GBP, principala îngrijorare

Perechea valutară EUR/GBP va fi zona din care Brexitul va alimenta criza existențială a UE, spune Hardy. Semnele sunt deja evidente în lărgirea semnificativă a spreadurilor pe titluri periferice. Dacă EUR/GBP va reuși să răstoarne rezultatele și să ajungă la 0,7900, reticenții vor suferi o înfrângere, arată acesta, anticipând că, dacă euro menține avantajul, următorul nivel de atenție va fi la 0,8375 sau chiar 0,8700 EURGBP."

Totul va fi de vânzare pe piețele de acțiuni

Peter Garnry, Head of Equity Strategy la Saxo Bank, crede că implicațiile pe termen lung și scurt ale Brexitului sunt dramatice și arată că, pe piețele de acțiuni, ar trebui să ne așteptam azi la o scădere a indicelui STOXX 50 spre 9-11%, în funcție de impactul la deschidere din bănci(Banco Santander, BBVA, UniCredit, Deutsche Bank…), financiarele, ciclicele și industrialele "conducând" clasamentul pierderilor la deschidere.

“Evident că s-a instalat panica, dar să luăm în considerare teoria Saxo Bank: politicienii vor construi acum un răspuns politic sau, mai degrabă, un mecanism prin care să răspunda la reacția piețelor globale. Totul va fi de vânzare, deci strategia este să găsești acele acțiuni care se vor reîntoarce pe plus.”

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
saxo bank
lira
euro