Italia a înregistrat un excedent comercial în 2023, datorită reducerii facturii la energie

Italia a înregistrat un excedent comercial în 2023, datorită reducerii facturii la energie
scris 15 feb 2024

Italia a înregistrat un excedent comercial de 34,5 miliarde de euro în 2023, datorită unei scăderi puternice a facturii energetice, a anunțat joi Institutul Național de Statistică (ISTAT), citat de Boursorama.

Deficitul balanței energetice a fost aproape înjumătățit anul trecut, scăzând la -64,3 miliarde de euro, după ce în 2022 fusese de -110,9 miliarde, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFICE Prețul energiei s-a înjumătățit față de cel din urmă cu un an, coborând sub cel reglementat. România, cea de-a 10-a cea mai scumpă piață spot din UE CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Prețul energiei s-a înjumătățit față de cel din urmă cu un an, coborând sub cel reglementat. România, cea de-a 10-a cea mai scumpă piață spot din UE
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cea de-a treia economie din zona euro înregistrase un deficit comercial de 34 de miliarde de euro în 2022, din cauza creșterii prețurilor la energie, însă balanța comercială a revenit pe pozitiv în februarie 2023.

Exporturile au rămas în general stabile în 2023.

Vânzările de mașini și echipamente au crescut (+8,8%), la fel ca și cele de automobile (+20,8%) și de alimente, băuturi și tutun (+5,8%).

În schimb, exporturile au scăzut în alte sectoare, cum ar fi cel al metalelor de bază și al produselor din metal (-11,3%), al produselor petroliere rafinate (-23,4%) și al substanțelor și produselor chimice (-8,5%).

La rândul lor, importurile au scăzut cu 10,4% în 2023, ca urmare a reducerii achizițiilor de produse energetice și bunuri intermediare.

Autostrada Unirii: CNAIR încheie vineri contractul pentru secțiunea Târgu Mureș – Miercurea Nirajului CITEȘTE ȘI Autostrada Unirii: CNAIR încheie vineri contractul pentru secțiunea Târgu Mureș – Miercurea Nirajului

Astfel, în decembrie, Italia a înregistrat un excedent comercial de 5,6 miliarde de euro, față de 685 de milioane de euro în aceeași lună din 2022.

Exporturile au scăzut în decembrie cu 7,8% în ritm anual, scădere care a ajuns la 8,8% pentru piețele din Uniunea Europeană.

Țările care au contribuit cel mai mult la scăderea exporturilor au fost Franța (-12,5%), Germania (-11,8%), Statele Unite (-5,3%) și China (-16,5%). Exporturile către țările OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) au crescut (+26,5%).

În schimb, importurile au scăzut cu 17,6% în decembrie, de la an la an.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
energie
excedent comercial