Guvernatorul Mugur Isărescu remarcă scăderea dobânzilor și succesul finanțării guvernului din piața internă, dar pe de altă parte avertizează cu privire la incertitudinile generate în continuare de pandemia COVID 19 cu impact asupra stabilității financiare și economice.
Isărescu, într-o declarație scrisă trimisă presei, remarcă menținerea unui deficit de lichiditate în sistemul bancar la cote ridicate și intervenția BNR în piață prin operațiuni repo zilnice în valoare de 3,7 miliarde de lei în ultima lună și achiziția de titluri de stat de 4,4 miliarde de lei de la debutul pandemiei.
“Această abordare a permis funcționarea fluentă a pieței monetare și a altor segmente ale pieței financiare, în vederea finanțării în bune condiții a cheltuielilor bugetare și economiei reale, în condiții de relativă stabilitate a cursului de schimb leu/euro”, spune Isărescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministerul Finanțelor a împrumutat o sumă record în iunie și guvernatorul remarcă reducerea randamentelor pe piața internă. Totodată, și cotația ROBOR 3M a scăzzut la 2,15% în ultima lună, cel mai redus nivel din ultimii doi ani și dobânzile la credite au scăzut, ceea ce a dus la scăderea abruptă a marjelor nete de dobândă ale băncilor, arată guvernatorul.
“Evoluțiile în planul sănătății publice continuă să genereze incertitudini fără precedent și riscuri majore la adresa perspectivei activității economice și a funcționării piețelor financiare, cu impact asupra stabilității macroeconomice și a stabilității financiare”, arată Isărescu.
Guvernatorul mai adaugă, la fel ca în precedenta declarație, că banca centrală va furniza în continuare lichiditate sistemului bancar, “fără a afecta stabilitatea relativă a cursului de schimb al leului”, astfel încât ratele de dobândă să scadă “gradual și sustenabil”.
BNR a redus dobânda cheie de la 2,5% la 1,75% din martie și până în prezent.