Isărescu: Producătorii interni pierd piață treptat. Nu prea e loc de o apreciere a cursului

Isărescu: Producătorii interni pierd piață treptat. Nu prea e loc de o apreciere a cursului
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 9 feb 2017

Producătorii autohtoni pierd, treptat, piața locală din cauza scăderii productivității prin preț, ceea ce nu lasă loc unei aprecieri a leului, explică guvernatorul Băncii Naționale a României.

Banca Națională a României revine cu un nou avertisment în privința competitivității firmelor din România și nuanțează avertismentele anterioare privind faptul că stimularea consumului creează locuri de muncă în alte țări.

Urmărește-ne și pe Google News

“Noi credem că avem probleme nu neapărat cu creșterea importanței relative a importurilor în acomodarea cererii de consum, ci mai ales cu o tendință clară de erodarea a competitivității prin preț a producătorilor autohtoni”, spune Isărescu.

Câștigul mediu net din România a atins în decembrie 2016 un nivel-record CITEȘTE ȘI Câștigul mediu net din România a atins în decembrie 2016 un nivel-record

Rata efectivă de schimb valutar pentru bunurile de consum, calculată ca medie ponderată a ratelor de schimb cu principalii parteneri comerciali, a crescut cu circa 5% între 2013 și 2016, ceea ce a erodat competitivitatea prin preț a producătorilor români, arată Isărescu în prezentare. Acest lucru înseamnă că, în termeni de putere de cumpărare, leul a devenit mai puternic pentru achizițiile de la țările partenere, ceea ce impulsionează importurile și descurajează exporturile.

“Dacă ai scăderi de prețuri de consum, dar creșteri de prețuri de producție, este clar că acest curs real de schimb efectiv denotă o pierdere de competitivitate”, adaugă Isărescu.

În prezentarea sa, Isărescu arată o creștere de circa 25% a importurilor de alimente și băuturi în primele luni din 2016 față de 2014, și o creștere de circa 15% a cifrei de afaceri a producătorilor locali de astfel de bunuri în același interval. Cifra de afaceri a producătorilor autohtoni din industria ușoară a crescut neglijabil, în timp ce importurile au avansat cu peste 20%. În cazul firmelor din industria de mobilă, avansul cifrei de afaceri a fost de circa 18%, importurile au crescut cu peste 40%.

Business-ul local din farma și din categoria altor produse a scăzut între 2014 și 2016, în timp ce importurile au avansat cu circa 7%, respectiv 19%.

În aceste condiții, un leu mai puternic nu prea își care rostul, explică guvernatorul.

Isărescu: Prognoza BNR de creștere economică este între 4 și 5% CITEȘTE ȘI Isărescu: Prognoza BNR de creștere economică este între 4 și 5%

“Producătorii interni pierd piața internă treptat. Cam ce ne arată asta? Nu facem prognoze de curs. Dar (…) nu prea e loc de apreciere a cursului. Nu prea e loc, să nu spun că nu e loc deloc”, spune Isărescu.
El adaugă că cursul de schimb față de euro a fost stabil în ultimii ani, dar că orice mișcare, chiar și una de 3%, “stârnește emoții” și că BNR nici nu se ocupă cu variațiile mai mici de 5%.

Pe partea de productivitate, Isărescu reiterează că piața muncii se strânge din ce în ce mai mult, în condițiile creșterilor salariale și a diminuării șomajului.

“Nu văd nicio politică, nici o instituție în România care să mai oprească creșterea salariilor”, spune guvernatorul.

Gradul de tensionare a pieței muncii, care e mai mult decât dublu față de 2013, potrivit calculelor BNR, se corelează “perfect” cu creșterile salariale, spune guvernatorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
isarescu
bnr
importuri
curs valutar
evolutie curs valutar
producatori locali