Isărescu, despre discursul împotriva multinaționalelor: "E doar retorică. Firmele trebuie să respecte legislația și fiscalitatea românească"

Isărescu, despre discursul împotriva multinaționalelor: "E doar retorică. Firmele trebuie să respecte legislația și fiscalitatea românească"
scris 9 feb 2017

În România există o atmosferă ostilă firmelor care fac profit și acest lucru ar trebui să se schimbe, spune Mugur Isărescu. Totodată, retorica împotriva multinaționalelor și firmelor străine e doar retorică și nu are nici un rost, crede guvernatorul Băncii Naționale a României.

Firmele din România sunt decapitalizate și tocmai din acest motiv au acces greu la finanțare, iar atitudinea la nivelul societății împotriva profitului trebuie schimbată, spune Isărescu.

Urmărește-ne și pe Google News

“Ce facem cu firmele acestea care sunt pe pierdere? Ce facem cu atmosfera: băi, dacă ai profit, nu e bine?! Nu merge așa! Trebuie să se schimbe și atmosfera din societatea românească. Dacă avem multe firme cu pierderi, nu poți să ai câștiguri la nivelul societății, nu poți să ai creștere economică. Cred că merită să avem o discuție”, a declarat Isărescu într-o conferință de presă la BNR.

Întrebat ce opinie are despre escaladarea recentă a retoricii împotriva multinaționalelor, în general, și a companiilor cu capital străin, în subsidiar, Isărescu a dat următorul răspuns: “E retorică, cum ați spus dumneavoastră, și nu are nici un rost. Ele trebuie să intre în legislația românească, să respecte fiscalitatea, regulile noastre”, spune guvernatorul.

Ultimele modificări fiscale, centralizate. Consultant: Oamenii de afaceri trebuie să-și modifice urgent planurile CITEȘTE ȘI Ultimele modificări fiscale, centralizate. Consultant: Oamenii de afaceri trebuie să-și modifice urgent planurile

Partidul Social Democrat, prin vocea liderilor săi, a atacat în ultima perioadă marile corporații. Liviu Dragnea spunea, la finele anului trecut, că românii consumă apă, gaze și electricitate de la firmele străine, care duc profiturile în străinătate și l-a atacat pe șeful Raiffeisen Bank, Steven Van Groningen, pentru că a participat la protestele anti-guvernamentale.  Adrian Țuțianu, șeful comisiei SRI din senat spune că unii protestatari ar fi fost forțați să iasă la proteste de către firmele străine și a cerut o anchetă a Serviciului Român de Informații pe această temă.

Isărescu spune că se poate discuta despre problema prețurilor de transfer – o metodă prin care unele firme scot bani neimpozitați din România, n.red., dar că chestiunea nu e simplă și discuția se poartă peste tot în lume.

“Știu din anii 70 problema prețurilor de transfer. E aproape perpetuă și e legată de statutul multinaționalelor. Dar retorica nu-și are rostul”, adaugă Isărescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
multinationale
firme cu capital strain
mugur isarescu