Guvernul irlandez a anunțat noi măsuri menite să protejeze economia locală de impactul Brexit-ului, printre care reduceri de taxe și majorarea cheltuielilor publice cu peste 1 miliard de euro, la o săptămână după ce a revizuit în scădere estimările privind avansul produsului intern brut în 2016 și 2017.
În ultimii doi ani, Irlanda a avut cea mai mare creștere economică din UE, însă decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar va duce la încetinirea avansului. Pentru a limita efectele negative, autoritățile de la Dublin au anunțat o serie de facilități fiscale pentru anul viitor, dar și suplimentarea cheltuielilor guvernamentale cu 1,3 miliarde de euro, scrie Reuters.
Printre facilitățile incluse în proiectul de buget pentru 2017 se numără reducerea cotei de TVA pentru industria turismului, tăieri de taxe pentru agricultorii care depind de exporturile către Marea Britanie, aceștia urmând să beneficieze și de împrumuturi cu dobânzi reduse, precum și impozite scăzute pentru persoanele cu venituri mici și mijlocii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Decizia Marii Britanii de a părăsi UE prezintă un risc real pentru economia Irlandei. Măsura imediată pe care o putem lua pentru a atenua riscurile este cea de a controla finanțele publice. Totodată, trebuie să implementăm buffere pentru a reduce sau elimina impactul unor șocuri economice viitoare", a spus, marți, ministrul irlandez al Finanțelor, Michael Noonan.
Noonan a prezentat și detaliile unui program guvernamental asemănător cu “Prima Casă”, prin care tinerii care își cumpără locuință pentru prima dată vor putea plăti un avans mai mic cu până la 20.000 de euro la contractarea unui credit ipotecar cu o valoare maximă de 400.000 de euro.
Măsurile anunțate marți de Noonan vin la o săptămână după ce ministerul pe care îl conduce a revizuit în scădere prognozele de creștere economică pentru 2016 și 2017. Potrivit noilor estimări, economia Irlandei ar urma să crească cu 4,2% în acest an și cu 3,5%, sau chiar mai puțin, în 2017, comparativ cu un avans de 4,9% preconizat anterior pentru 2016 și de 3,9% pentru anul viitor.
În 2015, economia irlandeză a consemnat o creștere de 26%, arată datele revizuite ale Biroului Central de Statistică al Irlandei (COS). Datele includ taxele plătite de multinaționalele care și-au mutat sediul fiscal în Irlanda și au fost revizuite de la o creștere de 7,8% estimată anterior.
Încrederea analiștilor și instituțiilor internaționale în calculele Statisticii din Irlanda a fost puternic erodată după revizuirea artificială a creșterii PIB, economistul american Paul Krugman catalogând datele prezentate de COS drept “economia spiridușilor“.
În al doilea trimestru din acest an, economia irlandeză a avansat cu 0,6% raportat la precedentele trei luni și cu 4,1% comparativ cu aceeași perioadă din 2015.