Ionuț Mișa a fost avizat joi de comisiile reunite de buget-finanțe în funcția de ministrul al Finanțelor cu 19 voturi pentru și 6 împotrivă. El a afirmat că ministerul vrea să reducă perioada maximă de insolvență pentru firmele din România de la 5 la 2 ani, în paralel cu introducerea unor condiții, iar cele care nu vor respecta aceste condiții vor intra în faliment.
Mișa susține că vrea o îmbunătățire a legislației insolvenței în 2017, în condițiile în care 98% dintre firmele care intră in insolvență nu mai ies din această procedură. În plus, ministrul desemnat are în vedere măsuri de recapitalizare a firmelor cu capital negativ și întărire a disciplinei financiare, în condițiile în care aproape 250.000 de firme din România au capital negativ, ceea ce influențează negativ mediul de afaceri.
”În procedura de insolvență apar multe credite față de cele stabilite inițial, ceea ce accentuează și mai mult datoria la buget. În colaborare cu colegii de la Justiție, vrem să stopăm evaziunea din această zonă”, a afirmat Mișa. În plus, ministrul desemnat consideră necesară reducerea numărului de ani în care o companie poate sta în procedura de insolvență. ”Vreau să reducem numărul de ani în care o firmă poate sta în insolvență. În foarte multe situații, s-a depășit termenul de cinci ani prevăzut de lege. Dorim ca aceste firme să treacă în faliment pentru a nu mai crea hemoragii la bugetul de stat. Vrem să introducem conditionalități în privința ratelor pe perioada procedurii de insolvență. Dacă nu respectă acest calendar, firma va intra în faliment și stopăm posibilitatea unei companii de a crea noi datorii la bugetul de stat”, a afirmat ministrul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a afirmat că se ia în calcul o perioadă maximă de 2 ani pentru procedura de insolvență. În plus, Mișa are în vederea măsuri privind transferarea contribuției de la angajat la angajator, în paralel cu reducerea cotei de contribuții la asigurări sociale de la 39,25% la 35%. În plus, aceasta va fi corelată cu reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, două măsuri pentru a aduce efecte benefice la nivelul salarizării unitare, în opinia ministrului desemnat.