Noul ministru al Finanțelor anunță desființarea Pilonului II de pensii. Dragnea: "O prostie!". Și premierul Tudose asigură că nu va fi desființat: Voi discuta cu ministrul

Noul ministru al Finanțelor anunță desființarea Pilonului II de pensii. Dragnea: "O prostie!". Și premierul Tudose asigură că nu va fi desființat: Voi discuta cu ministrul
scris 29 iun 2017

Guvernul care va fi instalat propune eliminarea Pilonului II de pensii (obligatorii administrate privat), urmând ca persoanele care au contribuit la acesta să opteze pentru alocarea sumelor acumulate fie la Pilonul I administrat de stat (adică la bugetul asigurărilor sociale de stat), fie la Pilonul III, al pensiilor facultative private, a declarat Ionuț Mișa, propus de PSD pentru postul de ministru al Finanțelor.

UPDATE ora 15.17 Pe de altă parte, întrebat de presă despre acest subiect, liderul PSD, Liviu Dragnea, a răspuns scurt: „O prostie !”.

Urmărește-ne și pe Google News

UPDATE ora 16.42 Noul premier, Mihai Tudose, a asigurat că Pilonul II nu va fi desființat și că va avea o discuție cu ministrul Finanțelor.

”Pilonu II, da, se va desființa și banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sau social sau pentru Pilonul III, cel privat. Suma acumulată până în prezent, întreaga sumă, va reveni contribuabilului și el va putea opta pentru a fi administrată de stat sau privat”, a spus ministrul Mișa. 

Acesta a artătat că în viitor, în funcție de opțiunea contribuabilului, cota actuală de 5,2% din contribuția de asigurări sociale va fi virată automat de către stat la Pilonul III, respectiv la fondul privat, sau va fi reținută la bugetul de stat al asigurărilor sociale. 

FOTO Primul restaurant din București amplasat la o înălțime mai mare de 130 metri a fost deschis astăzi. Cât costă o masă acolo CITEȘTE ȘI FOTO Primul restaurant din București amplasat la o înălțime mai mare de 130 metri a fost deschis astăzi. Cât costă o masă acolo

Ministrul propus la Finanțe a susținut că există în prezent persoane care contribuie la Pilonul II care ar avea neîncredere în aceste fonduri administrate privat, iar potrivit analizelor ministerului, sumele care le-ar reveni sunt foarte mici.

”Raportat la sumele introduse în Pilonul II, sumele care le-ar putea obține la sfârștiul perioadei de cotizare, ar fi astăzi 25 lei, aferent pilonului II de pensii”, a susținut Ionuț Mișa.

UPDATE ora 15.17 Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, întrebat despre desființarea pilonului II de pensii, în urma afirmației ministrului desemnat pentru Finanțe, Ionuț Mișa, că este „o prostie”, fără să dorească să facă și alte completări pe acest subiect.

Chestionat despre desființarea pilonului II de pensii, Liviu Dragnea a răspuns scurt: „O prostie”.

Transferul sumelor deja strânse în contribuții la  Pilonul II către fondurile de pensii facultative private (Pilonul III) sau către bugetul pensiilor de stat (Pilonul I), în funcție de opțiunea contributorilor, se va face până la finele acestui an, a afirmat Mișa.

Acesta a mai arătat că din estimarea ministerului de Finanțe în prezent sun administrate circa 40 miliarde lei în Pilonul II, iar companiile  care administrează Pilonul II încasează comisoane de management și de admnistrare, foarte consistetîn momentul de față și care diminuează din sumele Pilonului II.

Mai mult, Mișa a susținut că de pildă certificatele de trezorerie ale statului au randament mai bun decât aceste fonduri, care investesc în astfel de certificate, dar păstrează o mare parte din profit.

Ionuț Mișa a mai arătat că statul nu va putea garanta contribuțiile la fondurile private, după desființarea Pilonului II, și nu a vrut să comenteze decizia ASF de a amenda Fondul de pensii NN, care a avertizat asupra discuțiilor privind naționalizarea Pilonului II. 

Contactați de Profit.ro, reprezentanții asociației de profil (APAPR) s-au arătat surprinși de propunerea viitorului ministru al Finanțelor, dar au evitat să comenteze afirmațiile lui Ionuț Mișa.

Pilonul II este obligatoriu pentru angajații în vârstă de până la 35 de ani și opțional pentru cei în vârstă de până în 45 de ani. Banii acumulați de actualii salariați pe Pilonul II vor suplimenta pensia pe care aceștia o vor primi de la stat. Astfel, conform estimărilor actuale, un român care va ieși la pensie în 2032 va primi de la stat mai puțin de 30% din ultimul salariu, Pilonul II urmând să completeze veniturile sale la pensie până la aproximativ 40%.

FOTO La 27 ani de la primul număr, Anunțul Telefonic amintește: cât costau un apartament, o mașină, un TV Elcrom, un video sau o butelie în 1992 CITEȘTE ȘI FOTO La 27 ani de la primul număr, Anunțul Telefonic amintește: cât costau un apartament, o mașină, un TV Elcrom, un video sau o butelie în 1992

Până în 2040, rata de înlocuire a salariului prin pensia publică ar putea să scadă la 22%, diferența până la 40% urmând să fie acoperită de sumele acumulate în fondurile de pensii private obligatorii. Contribuția la Pilonul II nu impune obligații financiare suplimentare pentru angajați, ci doar pentru stat, care trebuie să transfere din sistemul public de pensii către fondurile private o anumită cotă din cei 10,5%.

Prin lege, Guvernul s-a angajat ca această cotă să ajungă la 6% în 2016, promisiune însă neonorată cu argumentul că bugetul ar fi afectat prin renunțarea la o parte din bani.

În aprilie, Fondul de pensii NN și-a anunțat clienții cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le-a recomandat să se informeze despre contextul pieței.

Autoritățile, în frunte cu liderul PSD, Liviu Dragnea, au reacționat imediat și au negat vehement informația, generând o ședință de urgență a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care administrează sectorul, în urma căreia NN Pensii a fost sancționat de ASF cu 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social, cea mai mare amendă aplicată până în prezent de ASF, iar Ralucăi Țintoiu, directorul general al NN Pensii, i s-a retras autorizația și i-a fost dictată o amendă personală de 100.000 lei.

În perioada mai 2008 - mai 2017, fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuții brute de 28,2 miliarde de lei, diferența de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro o reprezintă câștigul total obținut din investiții, net de toate comisioanele.

FOTO Therme București lansează cea mai mare plajă urbană din Europa, Sands of Therme, o investiție de 5 milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Therme București lansează cea mai mare plajă urbană din Europa, Sands of Therme, o investiție de 5 milioane de euro

“Cu alte cuvinte, românii au câștigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard și jumatate de euro, doar din investițiile fondurilor, sume care se adaugă contribuțiilor deja virate în conturile lor personale”, a declarat Iulius Postolache, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), într-un comunicat al APAPR remis Profit.ro în data de 31 mai.

Potrivit estimărilor asociației, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au în conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare, un capital personal deja destul de consistent, ce va continua să crească pe măsura ce sistemul va progresa.

Pentru perioada 20 mai 2008 – 19 mai 2017, reprezentand primii 9 ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR.

În data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanților la aceste fondurile de pensii private obligatorii a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depășit 35,1 miliarde de lei (7,7 miliarde de euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
pilonul 2