Iohannis a promulgat legea care instituie “comitetul înțelepților”, după reexaminare. Apar modificări importante

Iohannis a promulgat legea care instituie “comitetul înțelepților”, după reexaminare. Apar modificări importante
scris 15 mar 2017

Președinele Klaus Iohannis a promulgat legea care instituie formarea Comitetului de Supraveghere Macroprudențială, modificată în Parlament după o cerere de reexaminare. Față de forma inițială, despre care Președinția spunea că încalcă Constituția, “comitetul înțelepților” condus de guvernatorul Mugur Isărescu are puteri reduse și va avea obligația de a emite recomandări și avertizări autorităților statului, în situația în care apar dezechilibre macroeconomice, fără însă ca acestea să aibă obligația să se conformeze.

Comitetul va fi format din câte trei membri de la Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Guvern și va emite recomandări și avertizări privind stabilitatea financiară a țării chiar către cele trei instituții componente.
Recomandările nu au forță obligatorie asupra autorităților. În forma inițială, adoptată în martie 2016, Guvernul era obligat să pună în acțiune recomandările Comitetului, inclusiv prin legi, sau să explice lipsa de acțiune. Acest lucru a determinat Președinția să retrimită legea în Parlament, în contextul în care Comitetul s-ar fi substituit Constituției, care spune că Guvernul răspunde doar în fața Parlamentului.

Urmărește-ne și pe Google News

Iohannis a mai criticat și faptul că ține de decizia Comitetului ce informații să publice, în funcție de repercusiunile la adresa stabilității financiare, dar și că membrii Comitetului n-ar răspunde în fața legii, dacă acționează cu bună-credință, instituind un nou tip de imunitate, în afara Constituției. Prevederile din lege care impuneau o imunitate similară celei de care beneficiază angajații BNR au fost eliminate în al doilea periplu al legii prin Parlament.

Îndatorarea populației, semnalată în premieră Băncii Naționale, pentru monitorizare, de Comitetul pentru Stabilitate Financiară CITEȘTE ȘI Îndatorarea populației, semnalată în premieră Băncii Naționale, pentru monitorizare, de Comitetul pentru Stabilitate Financiară

Cu ocazia reexaminării, parlamentarii au mai tăiat și din anvergura BNR. Astfel, dacă acum reprezentarea este împărțită egal între autorități, inițial structura era dominată de BNR, care avea cinci membri. Mai mult guvernatorul nu mai are vot decisiv în caz de egalitate, așa cum prevedea forma inițială a legii.

Pe actuala structură a instituțiilor componente, de la BNR vor fi reprezentanți Mugur Isărescu (președinte), Florin Georgescu și Liviu Voinea, de la ASF vin Mișu Negrițoiu, Cornel Coca Constantinescu și unul dintre cei doi executivi (Mircea Ursache, Ion Giurescu), în timp ce Guvernul va trimite trei membri, cel mai probabil oameni de la Finanțe.

În cererea de reexaminare, Parlamentul a mai introdus și un nou Comitet științific consultativ în cadrul Comitetului, care va fi alcătuit din reprezentanți ai mediului academic și universitar.

A introdus și o prevedere prin care Comitetul va trebui să publice, în termen de 3 zile, pe site-ul propriu, un comunicat de presă privind recomandările și avertizările emise. Excepție fac cazurile în care emiterea recomandărilor și avertizărilor este condiționată de proceduri anterioare de notificare și aprobare din partea instituțiilor și autorităților europene. Forma inițială nu includea nicio obligație de informare a publicului în cazul în care Comitetul aprecia că există repercusiuni la adresa stabilității financiare.

EXCLUSIV Guvernul începe negocieri cu Comisia Europeană și va promova prin ordonanță de urgență noi condiții de liberalizare a prețului la gaze naturale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul începe negocieri cu Comisia Europeană și va promova prin ordonanță de urgență noi condiții de liberalizare a prețului la gaze naturale

BNR a apărat prima formă a Legii, și a susținut că nu s-a înțeles care este funcția Comitetului “înțelepților”, cum l-a numit Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului.

Comitetul trebuie să devină operațional în maximum 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial și va înlocui actualul Comitet Național pentru Stabilitate Financiară. Ambele organisme s-au înființat potrivit unor regulamente europene emise după declanșarea crizei financiare la nivel mondial.

viewscnt
Afla mai multe despre
comitetul inteleptilor
comitetul de supraveghere macroprudentiala
stabilitate financiara