Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat, marți, estimările publicate la jumătatea lunii noiembrie privind creșterea produsului intern brut (PIB) din trimestrul a treilea al acestui an și a furnizat detalii legate de contribuția sectoarelor economice la avansul economiei, care arată că sectorul IT-comunicații și serviciile au susținut cel mai mult economia în perioada iulie-septembrie.
În 15 noiembrie, primele estimări publicate de către INS indicau că produsul intern brut (PIB), principalul indicator care măsoara dimensiunea unei economii, a urcat cu 4,4%, pe serie brută, față de aceeași perioadă din 2015, iar față de trimestrul anterior cu 0,6%, în timp ce avansul pe primele nouă luni a fost de 4,9%, scrie News.ro.
Datele arată o temperare semnificativă a creșterii economice față de trimestrul al doilea, când produsul intern brut al României a crescut cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 1,5% față de trimestrul precedent.
În date ajustate sezonier, PIB-ul României a urcat cu 4,6% în trimestrul al treilea față de aceeași perioadă din 2015, după un avans de 5,8% în trimestrul al doilea și de 4,1% în primul trimestru al anului.
În ceea ce privește evoluția față de trimestrul anterior, creșterea din trimestrul al treilea, de 0,6%, este cea mai slabă din trimestrul al doilea 2015, arată seriile publicate de INS.
Analiștii se așteaptau la o încetinire a creșterii economice în trimestrul al treilea, după rezultatele peste estimări din trimestrul al doilea.
INS a publicat marți și detalii privind evoluția sectoarelor economice, care arată că, în trimestrul al treilea, două sectoare au avut o contribuție determinantă la creșterea economică.
Astfel, activitatea din sectorul informații și comunicații a crescut cu 15,1% față de trimestrul al treilea din 2015, iar activitățile profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport au urcat cu 7,8%.
Statisticile oficiale arată, însă, că toate sectoarele economiei au fost pe plus în trimestrul al treilea, cele mai mici rate de creștere față de trimestrul III din 2015 fiind înregistrate în activități de spectacole și reparații de produse de uz casnic (+0,2%) și tranzacții imobiliare (+0,6%).
Pe seria brută, valoarea PIB - principalul indicator care arată dimensiunea economiei - din trimestrul al treilea a fost de 207,3 miliarde lei (circa 46 miliarde euro).
În primele nouă luni din 2016, economia a crescut cu 4,9%, pe seria brută, și cu 4,8% pe serie ajustată la variațiile sezoniere. Valoarea PIB a fost de 532,9 miliarde lei (circa 118 miliarde euro), arată datele preliminare ale INS.
Economia a fost susținută în primele nouă luni ale acestui an în principal de consum, așa cum estimau toți analiștii.
"Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 8,9% contribuind cu +5,6% la creșterea PIB", arată comunicatul INS.
Formarea brută de capital fix, un indicator al investițiilor din economie, a avansat cu 5,3% față de primele nouă luni ale anului trecut.
Pentru întregul an, Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează un avans economic de 5%, în timp ce Comisia Națională de Prognoză (CNP), un organism guvernamental, mizează pe un avans de 4,8%.
Economia a primit mai mulți stimuli din partea guvernului în ultimul an.
Astfel, salariile bugetarilor au fost majorate la finalul anului trecut cu 10%, veniturile angajaților din sectorul public de sănătate au crescut cu 25%, o majorare similară fiind aplicată anul trecut și în sectorul educației.
În plus, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a crescut cu 19%, de la 1.050 lei la 1.250 lei.
Pe partea fiscală, Guvernul a redus taxa pe valoarea adăugată (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, măsură care a stimulat puternic vânzările de bunuri alimentare, iar cota generală a TVA a fost redusă de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.
De asemenea, impozitul pe dividende și mai multe categorii de accize au fost micșorate în acest an.
Măsurile au stimulat consumul și creșterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante, avertizează analiștii.
Astfel, contul curent al balanței de plăți a înregistrat după primele nouă luni din acest an un deficit de 2,66 miliarde euro, cu 142% mai mare față de aceeași perioadă din 2015, în special ca urmare a deteriorării balanței comerciale.