Pierre Moscovici se declară încrezător în stabilitatea politică și economică a Italiei

Pierre Moscovici se declară încrezător în stabilitatea politică și economică a Italiei
scris 5 dec 2016

Comisarul European pentru Economie, Pierre Moscovici, s-a declarat încrezător luni dimineață în stabilitatea instituțiilor politice și a economiei italiene, care vor rezista în ciuda demisiei premierului Matteo Renzi. Liderul italian și-a anunțat în cursul nopții intenția de a demisiona de la conducerea executivului în urma eșecului înregistrat în referendumul constituțional, transmite Reuters.

”Vorbim de o națiune cu autorități solide și am încredere completă că această situație poate să fie gestionată de Italia”, a declarat comisarul european înainte de o întâlnire a miniștrilor de Finanțe de la Bruxelles, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Moscovici a recunoscut că există o anumită instabilitate politică după respingerea referendumului constituțional, însă este vorba de o țară extrem de stabilă și de o economie uriașă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Acesta a respins vehement declarațiile unor politicieni eurosceptici, care au încercat să transforme referendumul italian într-un vot împotriva UE.

”Nu are nimic de a face cu UE. Este o problemă constituțională domestică în Italia”, a explicat Moscovici.

Costul cu forța de muncă a crescut în România în al treilea trimestru cu 14,7% față de aceeași perioadă din 2015 CITEȘTE ȘI Costul cu forța de muncă a crescut în România în al treilea trimestru cu 14,7% față de aceeași perioadă din 2015

Autoritățile electorale au anunțat că alegătorii italieni au respins în proporție de 59,11% reformele constituționale propuse de actuala guvernare prin referendum, după centralizarea tuturor voturilor exprimate pe teritoriul național și în diasporă.

Între timp, tabăra ”DA” a înregistrat un eșec masiv, după ce a reușit să obțină doar 40,89% din sufragii.

Premierul Matteo Renzi a anunțat, duminică noapte, că va demisiona până luni după-amiază de la conducerea executivului, după ce și-a petrecut ultimii doi ani din viață ocupând cea mai puternică poziție politică din Italia.

El își respectă promisiunea formulată înainte de referendum, atunci când a declarat că va demisiona dacă agenda sa de reforme constituționale este respinsă prin vot de către alegătorii italieni.

Acest referendum a fost văzut drept un adevărat vot de încredere pentru prim-ministrul democrat, care nu a reușit în ultimii doi ani să genereze creșterea economică rapidă dorită de națiune, deși politicile sale economice au scos peninsula din recesiune și au dus la o creștere lentă a PIB-ului.

Presa italiană îl indică deja pe actualul ministru de Finanțe, Pier Carlo Padoan, drept favorit pentru a-i urma în funcție lui Matteo Renzi, atât timp cât majoritatea parlamentară este menținută de coaliția Partidului Democrat.

viewscnt
Afla mai multe despre
pierre moscovici