Directorii firmelor din România se așteaptă la o relativă stabilitate a numărului de salariați în industrie, construcții și servicii până în luna octombrie, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).
Soldul conjunctural indică percepția managerilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii unui indicator statistic. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În industria prelucrătoare, managerii preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural +5%).
”Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendință de creștere (sold conjunctural +33%), urmată de activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +27%) și de activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +26%)”, se arată în comunicat.
Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).
În activitatea de construcții, managerii estimează, pentru următoarele trei luni, o creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural +12%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +4%).
În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +14%).
În sectorul comerț cu amănuntul, managerii așteaptă, pentru următoarele trei luni, o tendință de creștere a activității economice (sold conjunctural +22%).
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +18%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +13%).
Pentru următoarea perioadă, managerii societăților comerciale estimează creștere moderată a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +14%).
Cifra de afaceri din zona serviciilor, potrivit estimărilor managerilor, va cunoaște o va cunoaște relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%).
În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).