INS a confirmat creșterea economică a României din trimestrul al doilea. Industria a avut cea mai mare contribuție, de 1,7%

INS a confirmat creșterea economică a României din trimestrul al doilea. Industria a avut cea mai mare contribuție, de 1,7%
scris 5 sep 2017

Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat, marți, estimările publicate la jumătatea lunii august referitoare la rata de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) din trimestrul al acestui an, la care au contribuit toate ramurile economice cu excepția construcțiilor, industria având cel mai mare aport, de 1,7%.

În 16 august, primele estimări publicate de către INS indicau că PIB-ul, principalul indicator care măsoară dimensiunea unei economii, a urcat în trimestrul al doilea cu 5,9% față de aceeași perioadă din 2016, pe serie brută, și cu 1,6% față de trimestrul anterior, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

În date ajustate sezonier, PIB-ul României a urcat cu 5,7% în al doilea trimestru față de aceeași perioadă din 2016, după un avans de 5,7% în trimestrul I din 2017, de 5% în trimestrul IV din 2016 și de 4,4% în al treilea trimestru al anului trecut.

Datele publicate marți arată o valoare a PIB din trimestrul al doilea de 196,64 miliarde lei pe serie brută, și de 207,63 miliarde lei pe seria ajustată.

ANOFM: Peste 366.000 de șomeri, cei mai mulți în Vaslui și Teleorman, în creștere față de luna precedentă din cauza înregistrării absolvenților CITEȘTE ȘI ANOFM: Peste 366.000 de șomeri, cei mai mulți în Vaslui și Teleorman, în creștere față de luna precedentă din cauza înregistrării absolvenților

Pe asamblul primului semestru, valoarea PIB a atins 360,85 miliarde lei pe serie brută și 411,30 miliarde de lei pe seria ajustată.

În privința evoluției sectoarelor economice, patru dintre acestea au avut cea mai mare contribuție la creșterea PIB, cea mai mare fiind cea a industriei, de 1,7%. Totodată, industria a avut o pondere de 23,3% la formarea PIB, în timp ce volumul activităților s-a majorat cu 7,3%.

Comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transporturile și depozitarea și hotelurile și restaurantele au contribuit cu 1,5% la creșterea economică, având o pondere de 19,5% la formarea PIB, în timp ce volumul de activitate s-a majorat cu 8,1%.

Pe locul al treilea s-a plasat domeniul Informațiilor și comunicațiilor (+0,8%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (6,0%), dar  care a înregistrat o creștere semnificativă a volumului de activitate (12,7%).

Sectorul activităților profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii administrative și activități de servicii suport au contribuit cu 0,7% la creșterea PIB, cu o pondere de 6,7% la formarea PIB și o majorare a volumului de activitate s-a majorat cu 10,6%.

Contrucțiile au avut în schimb un impact negativ de 0,3% în PIB în trimestrul al doilea, iar la nivelul primului semestru de -0,2%.

Pe partea de utilizare a PIB, economia a fost susținută în trimestrul al doilea, ca și în primul trimestru, în principal de consum.

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat la 0,92% CITEȘTE ȘI Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat la 0,92%

Astfel, volumul cheltuielilor pentru consum final ale gospodăriilor populației s-a majorat cu 7,7%, contribuind cu 5,0% la creșterea PIB.

O contribuție negativă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-0,7%), consecință a creșterii cu 8,7% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii, de 10,0%.

Formarea brută de capital fix, un indicator al investițiilor din economie, a avut o contribuție de 0,6% la formarea PIB în trimestrul al doilea, iar la nivelul primului semestru de doar 0,2%. În primul trimestru, formarea brută de capital fix a scăzut cu 1% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008. În 2015, economia românească a avansat cu 3,9%.

Pentru întregul an 2017, guvernul mizează pe o creștere economică de 5,2%, în timp ce instituțiile internaționale și cei mai mulți analiști financiari estimează un ritm cuprins între 4% și 5%. Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, în Parlament, că cifrele prezentate de organismele interne și internaționale arată realitatea economică din România, el reafirmând că cifra de 5,2% anunțată ca creștere economică va fi depășită.

Economia a primit mai mulți stimuli salariali și fiscali din partea guvernului în ultimii doi ani.  Măsurile au stimulat consumul și creșterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante, avertizează analiștii.

Astfel, contul curent al balanței de plăți a înregistrat în 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro,  de peste două ori mai mare față de 2015, în special ca urmare a deteriorării balanței comerciale, care a continuat în prima jumătate a acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
crestere economica
romania