Numărul firmelor cu probleme ar putea atinge, în 2023, un maxim al ultimilor ani, pe fondul scăderii puternice a consumului, urmare a inflației, scumpirii creditării și accentuării blocajului financiar. Pentru firmele din România, cuvântul de ordine va fi reorganizarea afacerilor, mai ales în sectoarele cele mai sensibile, precum comerțul, construcțiile, industria prelucrătoare și serviciile de transport și depozitare.
Pe fondul efectelor generate de inflație, războiul de la graniță și a scăderii consumului, 135.308 firme au intrat anul trecut în zona de risc, cu 17.592 mai multe decât cu un an în urmă.
Cifra business-urilor cu probleme, comunicată de Registrul Comerțului (RECOM), vine să confirme avertismentele lansate de experții companiei cu an în urmă, conform Sierra Quadrant.
Pe fondul provocărilor din economie, 73.639 de firme au fost radiate în 2022, cu 10% mai multe decât în 2021, 39.320 au fost dizolvate (+24,2%), 15.700 și-au suspendat activitatea (+20,5%), iar 6649 au intrat în insolvență (+8,22%).
Perspectivele lui 2023, din prisma dinamicii business-ului, nu sunt deloc încurajatoare.
Accentuarea blocajului financiar, a fenomenului de dezintermediere și reducerea semnificativă a creditului furnizor, principala modalitate prin care se finanțează firmele din România, vin să pună o presiune suplimentară celei creată de inflație.
Potrivit companiei, cele mai vulnerabile domenii de activitate vor fi, în acest an, firmele care activează în comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, constructii, industria prelucrătoare și transporturi și depozitare.
În aceste sectoare, de altfel, am inregistrat, anul trecut, și cele mai multe probleme.
Pe fondul scăderii consumului, 37.751 de firme din sectorul comerțului au intrat în zona de risc, raportând ori suspendarea activității (+14,8%), insolvență sau, mai grav, fiind radiate (+10%) sau dizolvate (+24,2%).
CITEȘTE ȘI GRAFICE România a coborât sub pragul de 50% de umplere al depozitelor de gaze, cu 20% peste media înregistrată la această dată în ultimii ani Numărul firmelor din comerț, cu probleme, a crescut, astfel, cu 3946 față de anul precedent.
,,Diminuarea puterii de cumpărare, pe fondul inflației semnificative, a generat scăderi de vânzări semnificative, inclusiv pe zonele altădată de succes precum comerțul alimentar și zona de fashion. Creșterile de prețuri n-au reusit decât într-o mică parte să compenseze șocul scăderii consumului’’, arată analiza.
În topul zonelor de business cu cele mai mari probleme, pe locul secund se află sectorul construcțiilor, cu 21.085 de firme în dificultate. Numărul companiilor în insolvență în acest sector a crescut cu 22,9%, iar a celor radiate cu 8,8%.
Numărul firmelor de construcții care și-au suspendat activitatea a crescut cu 27%, iar a celor care au pus lacătul pe ușă, fiind dizolvate, a crescut cu 26%.
CITEȘTE ȘI VIDEO Estonia comandă o ″cantitate istorică″ de drone sinucigașe. România n-a reușit să cumpere ,,Creșterea puternică a prețurilor materialelor de construcții alături de scumpirea semnificativă a utilităților (energie, gaze, carburanți) au dat peste cap multe dintre planurile constructorilor, iar scumpirea finanțării bancare a accentuat problemele din acest sector. Nu este exclus ca, în 2023, numărul firmelor cu probleme din acest sector să crească cu 20-30%”, arată analiza.
Inflația, o boală grea pentru economie
Valul de inflație din 2022 a afectat și va continua să afecteze puternic industria prelucrătoare, al treilea cel mai riscant domeniu de business din prisma datelor de la RECOM.
În condițiile în care prețurile producției industriale au fost la finalul anului trecut cu 32% mai mari decât în 2021, iar producția și furnizarea de energie s-au scumpit cu 84%, era de așteptat ca numărul firmelor cu probleme financiare să crească semnificativ.
Industria prelucrătoare a raportat, astfel, 11.325 de firme în insolvență, radiate, cu activitatea suspendată sau dizolvate, cu 1.469 mai multe decât în anul precedent.
Mai mult de jumătate dintre business-urile din acest sector, aflate în dificultate, și-au radiat sau dizolvat activitatea, semn că dificultățile economice le-au pus într-o situație imposibil de redresat.
CITEȘTE ȘI Isărescu: Când ajungi la deficit de cont curent de 10%, trebuie să ciulești urechile cu mare atenție! Am mai avut o astfel de deteriorare în 2007-2008 Topul celor mai riscante domenii de business, din prisma datelor de la Registrul Comerțului, este completat de un alt sector economic altădată extrem de dinamic – transporturile și depozitarea.
Un indicator extrem de sensibil al dinamicii economiei
Datele statistice RECOM, consultate de experții de la Sierra Quadrant, arată că numărul firmelor cu probleme a crescut cu mai mult de 20% în 2022, de la 8.014 ( în anul 2021) la 10.571 de societăți.
,,Transporturile și depozitarea reprezintă un indicator extrem de sensibil al dinamicii economiei, iar datele statistice vin să creioneze perspectivele unui an 2023 în care cuvântul de ordine va fi impredictibilitatea.
O potențială scumpire a carburanților, la primăvară, pe fondul problemelor logistice generate de embargoul la adresa petrolului rusesc și a scăderii producției de către OPEC, ar putea genera multiple probleme într-un sector și așa extrem de volatil din prisma dinamicii afacerilor și a solidității business-urilor’’, afirmă analiștii.
Potrivit estimărilor companiei, nu este exclus ca, pe ansamblu, să vedem un record de firme cu probleme, de peste 150.000, în condițiile în care inflația va continua să erodeze puternic puterea de cumpărare iar dinamica economiei va fi afectată de provocări ample, precum cele generate de cadrul geopolitic regional, de dinamica cursului valutar, de modificările fiscale, scăderea apetitului investițional și limitarea accesului la creditare/ nivelul ridicat al dobânzilor.
,,2023 va fi un an de standby pentru multe dintre firmele românești, un an în care cuvântul de ordine va fi restructurarea business-urilor și adaptarea ofertelor la noua realitate economică.
CITEȘTE ȘI Autoturismele diesel din România, la un nou minim istoric. Electricele și hibridele ocupă aproape un sfert din piațăInflația, războiul resurselor, incertitudinea vor continua să afecteze economia, cu consecințe directe inclusiv în ceea ce privește piața muncii și dinamica salarială’’, afirmă Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.